Műlencse műtét vagy lézeres látásjavítás - Mik a fő különbségek?

PR-cikkek , 2024.03.31

Egy műlencse műtét vagy a lézeres látásjavítás a laikusok számára szinte ugyanannak tűnhet, pedigazért jelentős különbség van közöttük.

Szem Nem mindegy, hogy mikor történik a műtét, és nem mindegy, hogy a páciens milyen eredményeket szeretne elérni. Lássuk, mikor beszélhetünk műlencse műtétről és mikor jöhet szóba lézeres látásjavítás!

Műlencse műtét alkalmazhatósága

Egy műlencse műtéttel könnyen megszabadulhat a szemüvegétől. Sokan vannak, akik a munkájuk során nem szeretik hordani, de vannak olyanok is, akik csak egyszerűen nem tudnak együtt élni vele. Elfelejtik viselni, gyakran leejtik, otthon hagyják, egyszóval nyűg számukra a szemüveg viselése a mindennapok során. Számukra lehet remek alternatíva a látásjavító lencseműtét, amely az alábbi kitételek során alkalmazható:

  • 45 év feletti korban, mindennapi szemüveg viselés esetén, homályos közelre – vagy távolra látás fennállásánál
  • Még nem alakult ki a szürkehályog a páciens szemén, de már homályosan lát vagy közelre, vagy távolra
  • Szeretné megelőzni a szürkehályogot
  • Évek múltán sem tudja megszokni a szemüvegét
  • Nem szeretne több szemüveget használni a különböző problémái miatt
  • Nem alkalmas a lézeres látásjavításra, mert időskori szemromlást diagnosztizáltak nála
Miért kell műlencse műtétet alkalmazni?

Műlencse műtét esetén a páciens saját szemlencséjét egy ultrahangos technikával műlencsére cserélik. Maga a beavatkozás maximum 20 percet vesz igénybe, amit egy alapos, szemészeti vizsgálat előz meg. Nincsen felső korhatár, nincs dioptriakorlát, ez minden esetben könnyedén és fájdalommentesen elvégezhető. A lézeres látásjavítás is kitűnő megoldás lehet abban az esetben, ha a páciens még 45 év alatti, és nem alakult ki nála az időskori szemromlás. Mivel a szemlencse alkalmazkodóképessége az életkor előrehaladtával jelentősen romlik, ezt a fajta látásromlást már csak műlencse műtéttel lehet megfelelően helyre hozni.

Ha mégis lézeres látásjavítást alkalmaznának ebben az életkorban, akkor nagy valószínűséggel kialakul majd a kellemetlen szürkehályog, amely újabb szemműtétet igényelne. A műlencse műtét ezzel szemben megelőzi a szürkehályog kialakulásának esélyét, mivel a beavatkozás során azt a lencsét távolítják el, ami könnyedén elszürkülhetne.

A műlencse műtét során rendkívül jó minőségű műlencséket alkalmaznak, így nem érdemes lézeres látásjavítással kísérletezni, ha bármely, fent említett kitételnek megfelelünk. A felépülési idő viszonylag rövid, a műtét fájdalommentes, így veszíteni nem sokat lehet vele.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!