A
rizsfehérje fogyasztásáról a Naturize több cikket is megjelentetett már, és rámutatott a megfelelő mértékekre a különböző életszakasz eltéréseit figyelembe véve. Természetesen egy gyermek, várandós nő vagy egy sportoló teljesen más mennyiségű fehérje fogyasztásával tudja biztosítani szervezete egészséges fejlődését. De emellett bizonyos magas fehérjetartalmú ételek még zsírégetésben is segítségünkre lehetnek. Hallottál már erről? Ha nem, olvasd tovább cikkünket.
Miért szükséges a fehérje?
Mielőtt rátérnénk a zsírégetésre, röviden beszéljünk a fehérjék fontosságáról. A fehérjék nemcsak az energiafelhasználás növelésében játszanak kulcsszerepet, hanem az izomtömeg fenntartásában és növelésében is. Fontos megjegyezni, hogy a fehérjék mellett a "jó" zsírok és a megfelelő szénhidrátok fogyasztása is lényeges.
A lassú felszívódású szénhidrátok, mint a zöldségek és teljes kiőrlésű gabonák, stabil energiát biztosítanak, és elkerülhető fogyasztásukkal a vércukorszint hirtelen emelkedése. Azonban, ha cukros vagy finomított szénhidrátokat fogyasztunk, a fehérjék segíthetnek mérsékelni a vércukorszint ingadozásait, így kevesebb zsír raktározódik el.
Kalorikus égés
Visszatérve a fehérjék zsírégető hatására, amit egyébként kalorikus égésnek nevezünk, a szervezetünkbe végbemenő folyamat során 30%-kal növekszik ez a mechanizmus, ha fehérjében gazdag tápanyagot fogyasztunk. Ennek oka egyszerűen az, hogy több energia szükséges a biológiailag összetettebb anyagok lebontásához.
Ezt a folyamatot jól szemléltethetjük, ha elképzeljük, hogy 1000 kalóriát veszünk magunkhoz, viszont a szervezetünk ebből 30%-ot, azaz 300 kalóriát az emésztésre fordít, akkor végül csak 700 kalóriát fogyasztottunk el, ami miatt így valamivel több ételt vihetünk be többek között egy diéta során.
Figyeljünk étkezésünkre
Az egészséges táplálkozás alapja a változatosság. Az étrendünkbe építsük be a sovány húsokat, halakat, tojást, tejtermékeket, hüvelyeseket és növényi fehérjéket, mint a barnarizs-fehérje. Ezek az ételek nemcsak magas fehérjetartalmúak, hanem számos más értékes tápanyagot is tartalmaznak.
A fehérjét minden étkezésbe be kell iktatni. Reggelire fogyaszthatunk például tojást, túrót vagy fehérjeturmixot, melyben a teljes értékű aminosav profil biztosított. Ebédre és vacsorára válasszunk sovány húsokat, halat vagy hüvelyeseket, salátával vagy teljes kiőrlésű gabonákkal kombinálva.
Mivel napi 5-6 alkalommal érdemes fehérjét fogyasztani, így a köztes étkezésekre ideális választás lehet egy adag fehérjepor vízzel vagy növényi tejjel elkeverve. Kerülni kell a zsírok és szénhidrátok együttesét, mert ezek hatására rakódik le a zsír.
(Webrádió)
Véleménye van? Szóljon hozzá!