Tészta vagy rizs: melyik köretet válasszam?

PR-cikkek , 2024.06.22

Az egészségtudatos életmód alapjaihoz hozzátartozik a megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidrát fogyasztása. Sokan ódzkodnak a tésztáktól, a rizstől, a gabonaféléktől, mert azt hiszik hizlalnak.

Barna rízs Ha azonban jófélét választunk, nem visszük túlzásba, akkor nyugodtan beépíthetjük őket a mindennapjainkba. Sőt, szükségünk is van ezekre az ételekre, hogy a szervezetünk megfelelően működjön.

Nézzük, hogy mikor és melyiket érdemes fogyasztani, elkészíteni. Milyen formában egészíthetjük ki őket, hogy valóban táplálóak és egészségesek legyenek.

Miért a rizs?

A rizs mindig az egészségesebb köretek közé tartozott, hiszen esszenciális aminosav-tartalmának köszönhetően valóban segíti az egészséges életmódot. Főleg a barna változata, amelyet előállítás során kevesebb feldolgozási művelet ér, éppen ezért tartják jobbnak a fehér társánál. A Szederka Gasztroshop rizsei között mindegyiket megtalálhatjuk, sőt, minőségi tésztaféléket is választhatunk.

A barna rizs színét a rajta található korpa és csíra adja, ezáltal több tápanyag, vitamin, valamint ásványi anyag és élelmi rost marad meg benne. Bővelkedik többek között B1-vitaminban, mangánban, vasban, emellett gazdag káliumban és magnéziumban egyaránt.  

Más kérdés, hogy melyiket egyszerűbb és gyorsabb elkészíteni, ugyanis tudni kell, hogy a barna rizs főzési ideje hosszabb, mint a fehéré. Átlagosan 50-60 perc szükséges ahhoz, hogy elkészüljön. Érdemes ezt is alaposan megmosni és beáztatni, főzés közben lefedni, így tovább csökkenthetjük a puhulási időt.

Az egészséges rizs elkészítése

Fontos, hogy ha nem muszáj, akkor ne pirítsuk a rizsszemeket olajon, ez még egészségesebbé teszi a folyamatot. Végül, de nem utolsósorban, kerüljük az ételízesítők használatát, hiszen ezek a legtöbb esetben tele vannak adalékanyagokkal.

A sportolók előszeretettel fogyasztják köretként sovány húsokhoz, de előnyös választás a fogyókúrázóknak, főleg a főtt tészta helyett. A lisztérzékenyek számára szintén remek alternatívát jelentenek, hiszen a rizs nem tartalmaz glutént. A cukorbetegekről nem is beszélve, akiknek mindenképpen inkább a barna rizs ajánlott, ennek ugyanis alacsonyabb a glikémiás indexe.

Ne mondjuk le a tésztáról sem!

Sokan azért nem esznek tésztaféléket, mert tartanak a szénhidrátok káros hatásaitól. Pedig minden tájnak megvannak a maga egyedi, jellegzetes tésztaételei. Hazánkban a búzalisztből és a tojásból készült változatok ismertek, de egyre elterjedtebbek a durum tészta, tehát a tojás nélküli verziók.

Az egészségtudatos táplálkozás hívei körében sosem volt népszerű étel, pedig megfelelő mennyiségben, kiegészítve zöldségekkel, rostokkal, húsokkal, kiváló választás ebédre vagy vacsorára. Fő a mértékletesség, amit általában 80-100 grammban állapítanak meg egy-egy étkezés alkalmával. Ezzel bőven jól lehet lakni.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!