TV műsor

OGY - Alakuló ülés - NVI: feltétlenül szükség van egyes választási szabályok módosítására

Választás 2018, 2018.05.08

Feltétlenül szükségesnek nevezte a választással kapcsolatos egyes szabályok módosítását a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke kedden az Országgyűlés alakuló ülésén.

Pálffy Ilona az áprilisi választással kapcsolatos állami feladatok megszervezéséről és lebonyolításáról tartott beszámolójában javasolta a választási időszak meghosszabbítását, a levélszavazás szabályainak pontosítását, a névjegyzékkel, az átjelentkezéssel kapcsolatos szabályok változtatását.

Elmondta, hogy ezen szabályok módosítását már négy évvel ezelőtt is javasolták.

Az NVI elnöke azt mondta, a tapasztalatok szerint a levélben szavazás szavazólapjainak kiküldésére és visszaérkezésére "rendkívül szűk a jelenleg biztosított határidő". Hozzátette: javasolja a választási eljárást megelőző határidőket néhány nappal előrébb hozni, így elég idő maradna arra, hogy biztonsággal visszaérkezzenek a postai úton feladott válaszborítékok.

Pálffy Ilona közölte, nyilvántartásuk alapján 4938 levélboríték érkezett késve vissza az NVI-hez.

Szükségesnek nevezte, hogy a levélszavazásra vonatkozó szabályokat pontosítsák: egyértelműen fogalmazzák meg, mi számít érvényesen visszaérkezett válaszborítéknak.

Elmondta, az ajánlások ellenőrzésével kapcsolatban minden eddiginél több jelzés érkezett hozzájuk az ajánlóívek másolása, azok hamisítása miatt.

Megjegyezte, a választási irodáknak nincs lehetőségük arra, hogy a választópolgárok aláírásmintájának felhasználásával ellenőrizzék az aláírások valódiságát, a hamisított ajánlások kiszűrése a választási eljárás keretében nem lehetséges. Az NVI elnöke azt mondta, büntetőeljárásban tisztázhatók a csalások, de ez időigényes.

Megfontolandónak tartotta az ajánlási rendszer finomítását, illetve a büntetőeljárás határidőinek a jelölési szabályokhoz igazodó módosítását.

Pálffy Ilona szerint az utolsó pillanatban beérkező nagyszámú névjegyzéki kérelem - átjelentkezés, mozgóurna-igénylés - elbírálása jelentős mértékben elhúzódhat.

Ez több országos választáson is azt eredményezte - folytatta - , hogy az összes helyi választási irodának késő éjjelig kellett várakoznia arra, hogy megkezdhesse a névjegyzékek nyomtatását.

Elmondta, a névjegyzéki kérelem benyújtásának határidejét a jelenlegi 16 óráról 12 órára javasolja előrehozni.

Az NVI-elnök közölte, a választási eljárási törvény jelenlegi szabályai miatt a legnagyobb gondot az átjelentkező választókat fogadó szavazóhelyiségekben a több órás sorban állás jelentette 2018-ban, de már 2014-ben is.

Emlékeztetett arra, mivel 19 óra után sorba álltak a választók, addig nem lehetett nyilvánosságra hozni a választási adatokat, amíg mindegyikük nem szavazott.

Szólt arról, hogy az átjelentkezés egyre népszerűbb, már nem 5-6 ezer, hanem 10-12 ezer választópolgár él ezzel a lehetőséggel.

Hozzátette: az átjelentkezőknek kialakítandó szavazóhelyiségek szabályait feltétlenül módosítani kell.

Pálffy Ilona elmondta, a választás eredményét nem érintő adminisztratív hibák ezen a választáson is előfordultak. Példaként említette, hogy a szavazatszámláló bizottságok néhány esetben a jegyzőkönyv kitöltésénél nem megfelelő rovatba írták be egyes listák szavazatait, de ezeket a hibákat a jogorvoslat keretében javították.

Az NVI vezetője úgy értékelt: az április országgyűlési képviselőválasztáson "az állami feladatok végrehajtása törvényesen, Magyarország alaptörvényének és a jogszabályoknak megfelelően történt".

Szerinte ezt támasztja alá az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) előzetes javaslata is, miszerint a választási szervek minden szinten általános bizalmat élveztek az érintettek körében és munkájukat általában elfogulatlannak ítélték meg. Az NVI és az NVB eleget tett a megbízatásának, minden szinten szakszerűen és átláthatóan, rendszerint az előírt határidőket betartva bonyolította le a választásokat - idézte az elnök.

Kitért arra, hogy az idő rövidsége miatt nem tud részletes tájékoztatás adni az egész választási eljárásról, a választási informatikáról.

Köszönetet mondott a választás megszervezésében, lebonyolításában részt vevő több mint 22 ezer köztisztviselőnek, állami tisztviselőnek, közalkalmazottnak, valamint a választási szervek, bizottságok tagjainak.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!