TV műsor

Választás 2018 - Az NVB újabb jelöltnél érvénytelenített ajánlásokat Békés megyében

Választás 2018, 2018.03.12

Újabb jelöltnél érvénytelenített ajánlásokat a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn, a döntés ismét az orosházi székhelyű választókerületet érintette.

A testület jelöltek nyilvántartásba vétele, illetve nyilvántartásba vételt megtagadó határozatok elleni fellebbezéseket tárgyalt, több mint harmincat. Túlnyomó többségüket elutasították, érdemi vizsgálat nélkül, mert nem jelölték meg a jogszabálysértést, illetve azt, mely aláírásokat kellett volna és miért érvényesnek elfogadni.

A testület fellebbezés nyomán foglalkozott a Hajrá Magyarország! Párt jelöltjének nyilvántartásba vételével. A jelöltet a Békés megyei 4-es számú, orosházi székhelyű országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) nyilvántartásba vette, 573 érvényes ajánlással.

A fellebbezés benyújtója - öt másik személy nyilatkozatát is csatolva - fellebbezésében azt írta, nem tőlük származik a jelölt ívén található ajánlás. Az NVB ezek alapján az érintett ajánlásokat érvénytelenítette, de ez nem változtat a jelölt státuszán, mivel az érvényes ajánlások nem csökkentek 500 alá.

Az NVB a múlt héten már érvénytelenített ajánlásokat a Békés megyei 4-es választókerület jelöltjeinél, ez a döntés a Szegényekért Párt és a Családok Párja jelöltjeit érintette, az NVB akkor arról is döntött, hogy büntetőfeljelentést tesz az ügyben, mert másolásra utal, hogy több párt ívén azonos sorrendben követik egymást az ajánlások, úgy, hogy a hibás adatok is ugyanúgy ismétlődnek.

Az NVB ugyanakkor nyilvántartásba vette az Iránytű Párt jelöltjeként Schiller Rolandot Komárom-Esztergom megye 3-as választókerületében.

A jelöltet az oevb nem vette nyilvántartásba, mert csak 498 érvényes ajánlása volt. Az NVB azonban a megjelölt ajánlások áttekintése után két ajánlásnál mindössze csekély mértékű eltérést talált, így azokat érvényesnek fogadta el. Ezzel a jelölt elérte a szükséges 500 érvényes ajánlást, és a bizottság nyilvántartásba vette.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!