Választás 2022 - A külképviseleti urnák túlnyomó többsége már megérkezett az NVI-be

Választás 2022, 2022.04.06

A külképviseleti urnák túlnyomó többsége már szerda délelőttre megérkezett a Nemzeti Választási Irodába (NVI).

A jogszabály szerint a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak a szavazás utáni negyedik nap, azaz ez esetben csütörtök éjfélig kell megérkezniük az NVI-hez.

Szerda délelőttre a külképviseletek túlnyomó többségétől már megérkeztek az urnák, már csak Hongkongból, Ho Si Minh-városból, Vientiánból, Canberrából, Melbourne-ből, Wellingtonból, Hanoiból, valamint Londonból, Edinburgh-ból és Manchesterből várják az urnákat, amelyek több mint 9800 szavazatot tartalmaznak.

A szavazás napján külföldön tartózkodó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok Magyarország nagykövetségein és konzulátusain szavazhattak, összesen 97 ország 145 külképviseletén. Sanghajban a koronavírus-járvány miatt nem lehetett megtartani a voksolást. A külképviseleti névjegyzékben 65 480-an szerepeltek, közülük 57 623-an el is mentek szavazni.

Amint megérkezik a tíz külképviseletről is az urna, az NVI munkatársai valamennyit felbontják és a 106 egyéni választókerület szerint csoportosítják a szavazatokat, amelyeket azután - az átjelentkezéssel szavazók voksaival együtt - eljuttatnak a 106 országgyűlési egyéni választókerület kijelölt szavazatszámláló bizottságához.

Az átjelentkezéssel szavazók voksai már hétfőn megérkeztek az NVI-hez, az iroda munkatársai jelenleg ezeket válogatják szét a választókerületek szerint.

A kijelölt 106 szavazatszámláló bizottságnál az átjelentkezéssel szavazók, illetve a külképviseleten szavazók borítékjait "bekeverik" a választás estéjén fel nem bontott urnákba, és így számlálják meg a szavazatokat.

Amikor a szavazatszámláló bizottság eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, a választókerületi választási bizottság megállapítja a választás választókerületi eredményét, azt, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben.

A parlamenti választás országos listás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) állapítja meg az országos listás választás területi részeredményéről kiállított jegyzőkönyvek, a levélben szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a választás egyéni választókerületi eredményéről kiállított jegyzőkönyvek alapján, legkésőbb a szavazást követő 19. napon, azaz április 22-én.

A népszavazás eredményét az NVB a szavazatszámláló bizottságok által kiállított jegyzőkönyvek és levélben leadott szavazatok megszámlálásáról kiállított jegyzőkönyv alapján állapítja meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!