Választás 2022 - Alapjogokért Központ: az aktív magyarok 58 százaléka Orbán Viktort támogatja

Választás 2022, 2022.03.29

A választási részvételüket biztosra ígérő válaszadók körében Orbán Viktor népszerűsége 2021 novembere óta töretlen: az utóbbi 18 hétben a hivatalban lévő miniszterelnök támogatottsága 52-58 százalék között mozgott, az országgyűlési választás kampányhajrájában pedig 58 százalékon áll - közölte az Alapjogokért Központ legfrissebb felmérésének eredményeire hivatkozva kedden az MTI-vel.

Azt írták, hogy Orbán Viktor "baloldali kihívója" ezúttal sem tudott népszerűtlenségén javítani, Márki-Zay Pétert csupán a szavazni szándékozók 25 százaléka szeretné kormányfői pozícióban látni, az ukrán-orosz háború kitörése óta pedig nincs olyan társadalmi csoport, amelyben népszerűbb lenne, mint Orbán Viktor.

A 2010 óta hivatalban lévő kormányfő népszerűsége az ukrán-orosz konfliktus kitörése óta még növekedett is - folytatták -, az őt támogató, aktív szimpatizánsok aránya a háború kitörése utáni két hétben 52-ről 61 százalékra emelkedett, majd az utóbbi két hétben 58 százalékon állt.

"Mindez azt jelenti, hogy a Magyarországot a háborútól távoltartó, stratégiai nyugalmat és biztonságot hirdető kormányfői hozzáállással a magyarok döntő többsége azonosulni tud" - fogalmaztak, hozzátéve, hogy a háborús konfliktusba Magyarországot "belesodorni képes javaslatokat megfogalmazó" Márki-Zay Péter támogatóinak köre nem növekedett.

A Gyurcsány Ferenccel összefogó hódmezővásárhelyi polgármestert az aktív szavazók csupán negyede támogatta miniszterelnöki ambícióinak megvalósításában a legutolsó adatfelvételkor, de korábban sem tudott 29 százalékos népszerűségi indexnél jobbat elérni - tették hozzá.

"Márki-Zay népszerűtlensége szembeötlő: továbbra sincs olyan társadalmi csoport, ahol meg tudná szorongatni Orbán Viktort. Ezt igazolja, hogy míg Márki-Zay Pétert két héttel ezelőtt a kormánnyal kritikus, önmagukat ellenzékinek mondó válaszadóknak a 71 százaléka szerette volna miniszterelnökként látni, addig a mostani felmérésben már csak 58 százalékuk" - emelték ki. Hozzátették: a "liberálisok által gyakran hivatkozott fiatalok", a 18-29 évesek körében is komoly lemaradásban van: 53 százalékuk Orbán Viktort szeretné miniszterelnöknek és csak 22 százalékuk őt. Az ellenzéki listavezető lemaradása Budapesten is nőtt: a fővárosiak két hete 45-42, a mostani felmérésben pedig 46-35 százalékos arányban álltak a hivatalban lévő miniszterelnök mellé - jelezték.

Az aktív magyarok 17 százaléka továbbra sem tudja vagy nem akarja elárulni, hogy kit támogatna a két politikus közül - írták.

Az Alapjogokért Központ szerint Márki-Zay Péter lemaradása azért lehet még mindig ilyen tetemes, mert a szomszédban zajló háború kirobbanása előtti és azt követő hetekben is "hibát hibára halmozott, következetlenül és össze-vissza beszélt, majd utólag nem győzött magyarázkodni". Emlékezetesnek nevezték, hogy korábban tudatlannak nevezte például a vidékieket, gúnyolódott a nyugdíjasokon vagy ostobának titulálta azokat, akik pártolják a gyermekvédelmi törvényt. Mindemellett a korábbiakban kritizálta a rezsicsökkentést, a minimálbért, a 13. havi nyugdíjat vagy az alapvető élelmiszerek és az üzemanyagok hatósági árstopját is. Az utóbbi négy hétben ráadásul több alkalommal is "javaslatot" tett arra, hogy Magyarország küldjön katonákat és fegyvereket a szomszédban zajló háborúba, a kárpátaljai magyarokat pedig oroszbarátsággal vádolta meg, veszélyeztetve ezzel a biztonságukat - közölte a központ.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!