Választás 2022 - ÁSZ: három egyéni képviselőjelölt szabálytalanul kampányolt

Választás 2022, 2023.03.30

Három egyéni jelöltnél tárt fel szabálytalanságot az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2022-es országgyűlési képviselő-választási kampányra fordítható költségvetési támogatás felhasználását illetően.

A számvevőszék csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az ÁSZ lezárta a tavalyi választási kampányra fordított pénzeszközök elszámolásának ellenőrzését. Az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy a jelöltek a választási kampánytevékenységgel összefüggő kiadások finanszírozására fordították-e a központi költségvetésből nekik járó támogatást a kampányidőszakban, valamint hogy a támogatással való elszámolás során betartották-e a vonatkozó jogszabályi előírásokat - írták.

Az ÁSZ megállapította, hogy a támogatás összegét felhasználó 97 egyéni jelölt közül 94 esetében a támogatás felhasználása megfelelt a törvényi előírásoknak. Csupán három jelöltnél fordult elő szabálytalanság. Egy jelölt esetében a számviteli bizonylatok nem a jelölt nevére szóltak, két jelölt esetében pedig előfordult, hogy az elszámoláshoz csatolt bizonylaton rögzített szolgáltatás igénybevétele nem a kampányidőszakban történt - részletezte a számvevőszék.

A kincstár a három jelölt esetében a szabálytalanul felhasznált, központi költségvetésből juttatott összesen 641,5 ezer forint összegű támogatás kétszeresének visszafizetésére vonatkozóan határozatban intézkedett - olvasható az ÁSZ közleményében, amely rögzíti: a jelöltek visszafizették a határozatban megállapított összeget.

Mint írták, a kincstár összesen 117,1 millió forint támogatási összeget bocsátott a jelöltek rendelkezésére. Ebből a 97 jelölt összesen 105,5 millió forintot számolt el kampánycélra. A fel nem használt támogatás pedig 11,6 millió forint volt - tették hozzá.

Az ÁSZ összesen 118 egyéni jelöltet ellenőrzött, közülük 18 jelölt összesen 21,3 millió forint költségvetési támogatás igénybevételéről mondott le, és bocsátotta azt jelölő pártja rendelkezésére. Egy jelölt a támogatásról nem mondott le jelölő pártja javára, de saját nevében sem kötött megállapodást a kincstárral, így az 1,2 millió forint összegű támogatást nem vette igénybe.

A jelentés megállapításaiból kiderül: a szabálytalansággal érintett három fideszes képviselő közül Mészáros Lajos és Pánczél Károly a támogatásuk egy részét kampányidőszakon kívül használták fel, Pócs János pedig olyan számlákat, bizonylatokat nyújtott be, amelyek nem a saját nevére szóltak.

Jelezték továbbá, hogy a jelölőszervezetek által a kampányra fordított pénzeszközök elszámolásának ellenőrzése még folyamatban van.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!