Választás 2022 - Az utolsó napon még négyezren jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe és 18 ezren jelentkeztek át

Választás 2022, 2022.03.26

A határidő lejártának napján mintegy négyezren kérték felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, és 18 ezren jelentkeztek át egy másik magyarországi településre az egy hét múlva esedékes országgyűlési választásra és a vele egy napon rendezett népszavazásra - derül ki a Nemzeti Választási Iroda szombati adataiból.                    

Azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, az ország nagykövetségein és konzulátusain szavazhatnak. A külképviseleten szavazóknak pénteken 16 óráig kellett felvétetniük magukat a külképviseleti névjegyzékbe.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint péntek reggel 61 868-an szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben. A szombat reggeli adatok szerint a választási irodák csaknem négyezer, az utolsó napon benyújtott kérelmet rögzítettek, így most 65 716-an szerepelnek a listán. Négy éve az országgyűlési választáson 58 ezer embert vettek fel ebbe a névjegyzékbe.

A legtöbben Londonban szavaznának (8100), Münchenben (4600), Stuttgartban (3700), Hágában (3400), Bernben (3000), Berlinben (2700) és Brüsszelben (2000) szavaznának.

A külképviseleten a választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján és a pártlistás vagy - nemzetiségiként regisztrált választópolgár esetében - nemzetiségi listás szavazólapon voksolhat. A népszavazás szavazólapja megegyezik a magyarországi szavazáséval.

A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnákat ott nem bontják fel, hanem Magyarországra szállítják, és a voksokat bekeverik a szavazópolgár választókerületében az egyik szavazókör szavazatai közé.

Azok, akik jövő vasárnap nem a lakóhelyükön szeretnének voksolni, pénteken 16 óráig jelentkezhettek át egy másik magyarországi település névjegyzékébe.

Az NVI adatai szerint az utolsó napon mintegy 18 ezren, összesen 158 ezren jelentkeztek át szavazni a lakóhelyüktől eltérő településre.

A legtöbb átjelentkező a főváros XI. kerületében (2. országgyűlési egyéni választókerület) van, ide 6100-an jelentkeztek át, de 5800-an jelentkeztek át a XIII. kerületbe (7. oevk) és 5300-an a XIV. kerületbe (8. oevk). Több mint 8000 átjelentkező van a fővárosi 6. oevk-ban (amely a VIII. és IX. kerület egy részét fedi le), de itt mindkét kerületben kijelöltek egy-egy szavazókört az átjelentkezéssel szavazóknak.

Vidéken Szegeden szavaznának átjelentkezéssel a legtöbben, több mint 3300-an, Győrben és Debrecenben 2800-2800 átjelentkező van, Pécsen 2600.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!