Választás 2022 - Ellenzék: meg kell óvni a családokat a gazdasági válságtól

Választás 2022, 2022.03.30

A magyar családok megóvását ígérték az orosz-ukrán háború okozta negatív gazdasági hatásoktól ellenzéki pártok szerdán kormányalakításuk esetére.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, az ellenzék képviselőjelöltje Budapest 4. választókerületében a vasárnapi parlamenti választáson a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, a Fidesz elhibázott gazdaságpolitikája megélhetési válságba taszította Magyarországot.

A Fidesz az elmúlt 12 évben megduplázta az államadósságot, idén megduplázta a költségvetési hiányt; történelmi csúcson van az infláció és az euróárfolyam - sorolta a problémákat, megjegyezve: a gyenge forint a gyenge gazdaság következménye.

Szerinte a rekordmértékű drágulás felelőse több mint egy évtizedig nem tett mást, mint "a haverjait fürösztötte közpénzen", amikor pedig beütött a krach, stratégiai nyugalmat gyakorolt és nem csinált semmit.

Tordai Bence közölte, a magyar emberek többségét eddig sem vetette fel a pénz, májustól pedig "elképesztő magasságban lesznek az árak". A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a kenyér kilója 550, a tej litere 330 forint lesz, egy liter étolaj 1400, tíz tojás pedig 600 forintba fog kerülni - mondta.

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője, az ellenzék közös jelöltje Budapest 1. választókerületében is az érdemi kormányzati intézkedéseket hiányolta a drágulás mérséklésére.

Kijelentette: ha a választás után az ellenzék alakíthat kormányt, akkor az első döntések egyike lesz az alapvető élelmiszerek áfájának öt százalékra csökkentése. Hozzátette: a döntés 20 százalékkal hagy többet a családok zsebében.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, az ellenzék közös országgyűlésiképviselő-jelöltje Budapest 15. választókerületében közölte, a következő demokratikus kormány legfontosabb feladata az lesz, hogy megóvja a magyar családokat és embereket a háború okozta negatív gazdasági hatásoktól, hogy válságálló társadalmat hozzon létre.

Ígéretet tett a nyugdíj- és a béremelésre, az áfacsökkentésre, a minimálbér adómentessé tételére, a rezsicsökkentés megtartására, a panelprogram folytatására, a "Kádár-kockák" felújítására, a családi pótlék megduplázására és az euróbevezetés feltételeinek megteremtésére.

Szerinte ebben a háborús helyzetben nem lehet hagyományos gazdasági eszközökkel orvosolni a válságot, nem lehet megszorító politikával kezelni a válságot.

Varga Mihály pénzügyminiszter nyilatkozatára utalva azt mondta, a költségvetési kiigazítás mindig megszorítást jelent, és ez nem járható út. Olyan politikára van szükség, amely pénzt hagy vagy pénzt juttat az emberekhez és a családokhoz - jelentette ki Kunhalmi Ágnes.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!