Választás 2022 - Jobbikos országos listás mandátumokat adott ki az NVB

Választás 2022, 2022.09.22

Kiadta a Szabó Hajnalka és Végh Noémi (Jobbik) lemondása miatt megüresedett országgyűlési mandátumokat a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön.

A tavaszi parlamenti választáson a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd országos listájának 35. helyén mandátumot szerző Szabó Hajnalka és a lista 39. helyén mandátumot szerző Végh Noémi - aki a lista első helyén mandátumot szerző, de arról lemondó Márki-Zay Péter lemondása nyomán jutott mandátumhoz - szeptember 19-én mondott le képviselői helyéről.

A jogszabály szerint a listán szerzett mandátum megüresedése esetén a jelölőszervezet nevezheti meg, kinek kéri kiadni a mandátumot.

A közös pártlistát állító jelölőszervezetek Potocskáné Kőrösi Anitát, a párt elnökhelyettesét mint a Jobbik Magyarországért Mozgalom törvényes képviselőjét hatalmazták meg, hogy bejelentse, kinek kéri a mandátumok kiadását. A Végh Noémi lemondása miatt megüresedett mandátum betöltésére a közös pártlista 275. helyén szereplő Ander Balázst, a Szabó Hajnalka lemondása miatt megüresedett betöltésére pedig közös pártlista 90. helyén szereplő Dudás Róbertet jelentette be.

Mivel a bejelentések megfeleltek a törvényi előírásoknak, az NVB kiadta Ander Balázsnak és Dudás Róbertnek - aki a hatpárti listán a Jobbik "kvótájával" szerepelt - az országgyűlési mandátumot. A határozat nem jogerős, az ellen három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától. Amennyiben az NVB döntése vasárnap jogerőre emelkedik, a két képviselő az Országgyűlés hétfői ülésén leteheti esküjét.

A parlament várhatóan hétfőn választja meg a Nemzeti Választási Bizottság új tagjait, kilenc évre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!