Választás 2022 - Kiadta Ferencz Orsolyának az elhunyt Bajkai István mandátumát az NVB

Választás 2022, 2023.06.06

Kiadta Ferencz Orsolyának az áprilisban elhunyt Bajkai István országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden.

A 2022-es parlamenti választáson a Fidesz és a KDNP közös listájának 21. helyén mandátumot szerző Bajkai István április 22-én elhunyt.

A jogszabály szerint a listán szerzett mandátum megüresedése esetén a jelölőszervezet nevezheti meg, kinek kéri kiadni a mandátumot. A közös pártlistát állító jelölőszervezetek az elhunyt képviselő helyére a pártlista 58. helyén szereplő Ferencz Orsolyát jelentették be a megüresedett mandátum betöltésére. Mivel a bejelentés megfelelt a törvényi előírásoknak, az NVB 15 igen szavazattal meghozta határozatát, amiben kiadta Ferencz Orsolyának az országgyűlési mandátumot.

Az NVB tárgyalta a szőrmefarmok bezárásáért indított európai polgári kezdeményezés aláírásainak ellenőrzéséről készített jelentést is, és megállapította, hogy a szervezők 6515 érvényes aláírást gyűjtöttek össze. A bizottság határozatában rögzítette: a "Fur Free Europe - Szőrmementes Európa" elnevezésű polgári kezdeményezést - amelynek célja a szőrmefarmok betiltása és a szőrmetermékek kitiltása az európai piacról - 2022. március 16-ai hatállyal vette nyilvántartásba az Európai Bizottság. A szervezők 2023. március 13-án nyújtották be az online gyűjtött 7944 támogató nyilatkozatot a Nemzeti Választási Irodához ellenőrzésre.

Az NVB keddi ülésén hitelesítette a szkíta nemzetiség honos népcsoporttá nyilvánítását célzó választópolgári kezdeményezést. A nemzetiségek jogairól szóló törvény értelmében nemzetiség minden olyan - Magyarország területén legalább egy évszázada honos - népcsoport, amely az állam lakossága körében számszerű kisebbségben van, a lakosság többi részétől saját nyelve, kultúrája és hagyományai különböztetik meg; olyan összetartozástudatról tesz bizonyságot, amely mindezek megőrzésére, történelmileg kialakult közösségeik érdekeinek kifejezésére és védelmére irányul. Jelenleg 13, az állam által elismert nemzetiség van: a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán.

Az NVB több népszavazási kezdeményezés hitelesítését is tárgyalta. A bizottság 13 igen és 2 nem szavazattal hitelesítette a Normális Élet Pártja által benyújtott kezdeményezést, amely azt célozza, hogy az üvegpalackok visszaválthatók legyenek.

Az NVB ugyanakkor 8-7 arányban megtagadta az LMP kezdeményezésének hitelesítését. A párt kérdése azt célozta, hogy Magyarországon ne lehessen olyan újabb, akkumulátorok gyártására szolgáló ipari létesítmény üzembehelyezését engedélyezni, amelynek az üzembehelyezésével az ország területén az éves összesített gyártási kapacitás meghaladja a 2023. december 31-én működő létesítmények összteljesítményét. Az NVB szerint a kezdeményezés alapján megalkotandó jogszabály a visszaható hatályú jogalkotás tilalmába ütközne, ezért nem hitelesíthető. A bizottság szerint egy akkumulátorgyár engedélyezési eljárása több évet felölelő folyamat, így a megalkotandó jogszabály olyanokra is vonatkozna, amelyek a jogszabály hatályba lépése előtt kezdődtek meg és 2023. december 31. után is folytatódni fognak. Emellett a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének sem.

A népszavazással kapcsolatos határozatokkal szemben 15 napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!