Választás 2022 - Kúria: nem bizonyított, hogy a Megoldás Mozgalom küldte a kéretlen kampány-sms-eket

Választás 2022, 2022.04.13

A Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) a Megoldás Mozgalmat elmarasztaló döntését, mert nem látta bizonyítottnak, hogy a kampány-sms-eket valóban a párt küldte ki - derül ki a Kúria szerdai határozatából.

Az NVB-hez egy választópolgár fordult, kifogásolva, hogy a szavazás előtti szombaton "A nagy pénzrablásnak vége. Megoldás Mozgalom, Április 3. X." tartalmú sms-t kapott. A választópolgár azt állította, korábban nem járult hozzá személyes adatainak felhasználásához politikai tartalmú üzenetek továbbítására.

A bizottság azt állapította meg, hogy a Megoldás Mozgalom megsértette a választási eljárási törvény közvetlen politikai kampányra vonatkozó előírását, amikor a választópolgár kifejezett hozzájárulása nélkül küldött neki kampány-sms-t. Az NVB hivatkozott arra, hogy a jogszabály előírja: a választópolgárnak választási kampányanyag e-mail címre vagy telefonszámra jogszerűen csak úgy juttatható el, ha a kampányanyagot küldő kifejezett felhatalmazással rendelkezik a választópolgártól ezen adatai kezelésére, és mivel a választópolgár ehhez nem járult hozzá korábban, megállapították a jogsértést.

Az NVB határozata ellen benyújtott felülvizsgálati kérelem elbírálása során a Kúria kimondta: nem bizonyított, hogy a telefonszám, amiről az sms érkezett, valóban a Megoldás Mozgalomhoz köthető. A bíróság szerint a közvetlen megkeresés akkor kampányeszköz, ha azzal a jelölőszervezet vagy jelölt él, és mivel ebben az esetben nem bizonyított, hogy az elküldött üzenet választási kampányanyag lenne, amit a választópolgár közvetlen megkeresésével juttat el a jelölőszervezet, nincs lehetőség annak megállapítására sem, hogy az üzenet megküldésével megvalósult a jogsértés.

A Kúria határozata jogerős.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!