Választás 2022 - NVI: kiemelkedő fontosságú a szavazatszámláló bizottságok tagjainak munkája

Választás 2022, 2022.04.01

A szavazatszámláló bizottsági (szszb) tagoknak a szavazás napján végzett munkája fontosságára és a felelősségteljes munkavégzésre hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-hez péntek este eljuttatott közleményében.

Az NVI azt írta: a vasárnapi választásokon több mint 80 ezer delegált és választott tag dolgozik a szavazatszámláló bizottságokban. Hozzátették: az NVI üdvözli, hogy a vasárnapi választások lebonyolításában kiemelt számú megbízott szszb-tag vesz részt, és bízik abban, hogy jelenlétük segíteni fogja a választás gördülékeny lebonyolítását.

Az NVI emlékeztetett, az szszb tagjai a választási eljárásról szóló törvény alapján hivatalos személynek minősülnek hatáskörük gyakorlása idején. Ebből fakadóan felelősségteljes a feladatuk, a szavazás lebonyolítása idején pedig jogaik mellett kötelezettségeik is vannak. A delegált és választott tagok azonos jogokkal és kötelezettségekkel bírnak - írták.

Hozzátették: a szavazatszámlálóknak a pártatlanságot kell megtestesíteniük, ez a megjelenésükre is vonatkozik, és sem a szavazat leadásakor, sem előtte nem befolyásolhatják a választókat.

Felhívták a figyelmet, hogy, az szszb testületként működik, a döntéseit szavazással hozza meg, szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt. A bizottságot az elnök képviseli, aki felel a rend fenntartásáért, és másokra kötelező intézkedéseket tehet.

Emlékeztettek: a szavazatszámláló bizottságnak jegyzőkönyvet kell készítenie a vitás kérdések mellett a rendkívüli eseményekről is. A tudomására jutott törvénysértés esetén pedig az szszb - a jegyzőkönyv elkészítése mellett - kezdeményezi a hatáskörrel rendelkező szerv eljárását.

Az szszb tagjai a helyi választási irodától kapott toll kivételével nem használhatnak adatrögzítésre vagy adattovábbításra alkalmas eszközt a szavazóhelyiségben. Valamennyi szszb-tag a választás másnapján, április 4-én, hétfőn mentesül a jogszabályban előírt munkavégzési kötelezettség alól.

Az NVI pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy több mint 40 ezer pártdelegált vehet részt a szavazatszámló bizottságok munkájában vasárnap.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!