Választás 2022 - Orbán: minden idők legjobb eredménye született (4. rész)

Választás 2022, 2022.04.06

Orbán Viktor a jövőbeli kormányzati intézkedésekre vonatkozó kérdésekre válaszolva a fontos feladatok közé sorolta a pénzügyi stabilitás megőrzését, mert, ahogy fogalmazott, "ha nincs siker, nem élsz túl". Továbbra is cél ezzel együtt, hogy a magyar gazdaság növekedése meghaladja az uniói átlagát. Mindeközben a kormány a demográfiai fordulat érdekében is lépni szeretne - foglalta össze a célokat, hangsúlyozva: ugyanazon az úton haladnak tovább, amelyen eddig.

Terv a családtámogatási rendszer kibővítése, ám hogy erre a jelenlegi európai gazdasági helyzetben mikor kerülhet sor, az elemzést igényel - válaszolta egy kérésre Orbán Viktor. Egy másik, a városligeti fejlesztések folytatását firtatta. Erre a miniszterelnök azt mondta: a kérdést a választás eldöntötte, vagyis a fejlesztések úgy valósulnak meg, ahogy azt elhatározták.

A kormányalakításra vonatkozó kérdésre elmondta, minden választás után komoly átalakítások voltak, ennek az az oka, hogy meg kell érteni, mik azok a kérdések, amelyek a következő négy évben Magyarországra várnak és ebből le kell vonni azt a kérdést, milyen kormányszerkezetre, milyen típusú vezetőkre van szükség.

Emlékeztetett arra, hogy az új parlamentnek május 3-ig kell megalakulnia, ott kérik fel a miniszterelnököt kormányalakításra. "A törvény nem írja elő, hogy a győztes párt elnökét kell felkérni, de vannak ilyen reményeim" - fogalmazott.

Hozzátette: a kormányalakítás május végénél hamarabb nem tud lezárulni.

Nem tartotta lehetetlennek, hogy Lázár János, a hódmezővásárhelyi választókerület győztese visszatér a kormányba és hogy az lesz a feladata, hogy ötven százalék felé emelje a magyar tulajdont a kiskereskedelmi láncok között. Arra a kérdésre, hogy Szijjártó Péter marad-e külügyminiszter, a miniszterelnök azt mondta, ő szeretné, ha maradna, ez a politikus döntésétől függ.

Arra a kérdésre, hogy a kormány fenntartja-e az benzinárstopot és kamatstopot a kormányfő kijelentette: a kabinet mindent megtesz, hogy az embereket és a családokat megvédje az áremelkedésekkel szemben. Ezek az intézkedések az egyes határidőkig mindenképpen fennmaradnak, azonban cél azok folytatása minél hosszabb ideig - jelentette ki. Erről már tárgyalnak és folytatni is fogják az egyeztetést az üzemanyagkereskedőkkel, a bankokkal, az élelmiszertermelőkkel és -kereskedőkkel. A rezsicsökkentés fenntartására is lát lehetőséget - felelte.

A rezsicsökkentés fenntartását a gazdasági növekedés mértékétől tette függővé. Hozzátette: az EU-ban szeretnék elérni az ETS-rendszer felfüggesztését, a bioüzemanyag-adalék üzemanyagokba történő keverésének kivezetését, illetve az áram árának elválasztását a gázártól, akkor "meg tudjuk védeni a rezsicsökkentést".

Orbán Viktor szerint ha Magyarország meg tudja építeni a paksi beruházást és a tervek szerint haladnak a napenergia-felhasználásában, akkor 2030 körül a magyar gazdaság gázigénye 10 százalékra szorul vissza.

Azt is megerősítette: a kormány az ország pénzügyi stabilitását rendkívül fontosnak tartja és mindig meg is fogja őrizni. Emlékeztetett: a kormány a választási időszakban is csökkentette a költségvetési hiányt és az államadósságot. Úgy vélte: az európai válság mértékétől függ, hogy milyen lesz a magyar gazdaság helyzete.

Kérdésre válaszolva kizárta, hogy a kormány megszorításokat vezetne be és azt is kijelentette, hogy az embereket terhelő adókat semmiképpen nem emelik. Szerinte ugyanakkor az, hogy a 2010-es időszakhoz hasonló, speciális, multikat vagy másokat terhelő adók szükségessé válnak-e, attól függ, hogy az EU meg tudja-e fékezni az energiaárak növekedését. Ezek forrásokat jelenthetnek egy családokat védő gazdaságpolitika számára - mondta.

Orbán Viktor az uniós kifizetésekről szólva azt mondta, Magyarországnak az RRF-alapon kívül is rendelkezésére állnak források, mert az ország jó gazdasági állapotban van, a pénzpiacokról nagy mennyiségben hozzá tud férni forrásokhoz, az nem képzelhető el, hogy Magyarország pénz nélkül marad.

A tanárok béremeléséről azt mondta, az idén, jövőre és az azt követő évben ígért 10-10 százalékos emelést biztosan meg tudják valósítani. A kormányfő szerint igazuk van a tanároknak, hogy ezt kevésnek tartják, de hogy e fölött tud-e a kormány bért emelni, az a gazdaság teljesítményétől függ.

Hozzátette: elvi alapon nem ért egyet azokkal a közgazdasági megoldásokkal, amikor bármilyen állami ágazatnak a bérezése a minimálbérhez van kötve, mert a minimálbér befolyásolására csak részleges lehetőségük van, és nem akarják kiszolgáltatni az államkasszát.

Elmondta: ugyan jogi értelemben nem kötelező eredménnyel végződött a gyermekvédelmi népszavazás, de soha egyetlen kérdésben sem voltak ennyire egységesek a magyarok, mint most. Egyértelmű politikai kötelezettség áll fenn a népszavazást illetően - vélekedett.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szervereit ért támadásról szólva kijelentette: az összes magyar minisztérium folyamatosan támadás alatt áll, többfajta irányból. Folyamatosan védekezünk - hangsúlyozta -, megjegyezte ugyanakkor: ebben semmi rendkívülit nem lát.

A kampányköltésekről azt mondta, a magyar törvények leírják, hogyan és mennyit lehet költeni, ezt mindenkinek be kell tartani, az Állami Számvevőszék erről jelentést készít, amit a parlament megtárgyal és majd látni lehet a számokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!