Választás 2022 - Pesti Imrének adta ki Gál Kinga mandátumát az NVB

Választás 2022, 2022.04.25

Pesti Imrének adta ki a Gál Kinga lemondása miatt megüresedett mandátumot a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn.

A tavaszi parlamenti választáson a Fidesz-KDNP országos listájának 5. helyén mandátumot szerző Gál Kinga április 22-én lemondott képviselői helyéről.

A jogszabály szerint a listán szerzett mandátum megüresedése esetén a jelölőszervezet nevezheti meg, kinek kéri kiadni a mandátumot. A jelölőszervezetek pedig azt kérték az NVB-től, a megüresedett mandátumot a közös pártlista 54. helyén szereplő Pesti Imrének adja ki a bizottság.

Mivel a bejelentés megfelelt a törvényi előírásoknak, az NVB kiadta Pesti Imrének az országgyűlési mandátumot.

Az NVB határozata nem jogerős, ellene három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

Az NVB hétfőn elfogadta az országgyűlési képviselők választásának adatairól szóló közleményét is.

A bizottság törvényben előírt kötelezettsége a választás eredményének közzététele; a közleményt a testület a honlapján és a Magyar Közlönyben hozza nyilvánosságra.

Az április 3-ai választást követően a jogorvoslatok április 16-án zárultak le, az országos listán mandátumot szerzett képviselők és nemzetiségi szószólók megbízóleveleit múlt héten adták át az Országházban, illetve azok a képviselők, akik akkor nem tudták átvenni megbízóleveleiket, hétfőn a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság Alkotmány utcai székházában vehették át azokat.

Az NVB elfogadta a választás eredményéről szóló közleményét, amely a hivatalos jegyzőkönyvi adatok szerint tartalmazza az egyéni választókerületi és listás szavazás részletes adatait, továbbá az alapvető névjegyzéki adatokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!