Választás 2022 - Potápi: védjük meg a nemzet egységét!

Választás 2022, 2022.04.02

Védjük meg a nemzet egységét, a békénket és a családjainkat a vasárnapi országgyűlési választáson és a népszavazáson! - erre szólított fel a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton a Tolna megyei Tevelen.

Potápi Árpád János, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a dombóvári választókerületben a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a helyi székely ház udvarán felállított Wass Albert-szobor avatásán az írót idézve azt mondta: "a hazánk itt van, és népünk a magyar".

Tegyünk azért, hogy ez továbbra is így legyen, a választáson szavazzunk a folytatásra, és négy nemmel védjük meg a gyermekeinket a külföldi lobbitól! - kérte a jelenlévőket.

Úgy fogalmazott: "védjük meg az országunkat a baloldaltól, amely háborúba és megszorításokba sodorná az országunkat, és amely magyart a magyar ellen fordított".

Az államtitkár felidézte: Magyarországon az első kültéri Wass Albert-szobrot 2005-ben Bonyhádon állították fel, ekkortól "az író visszatért Magyarországra, a Kárpát-medencébe".

Amikor Wass Albert szobra otthonra talál egy-egy településen, az annak a jele, hogy a magyarság vállalja nehéz sorsú nagyjait - emelte ki.

Hozzátette: Tolna megyében, azon belül a Völgységben nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az író elfoglalhassa méltó helyét a nemzet emlékezetében, és az irodalmi kánon élén.

"2010-től határokon átívelően azt üzenjük minden magyarnak, hogy összetartozunk (...) Magyarország kormánya felelősséget visel minden magyar sorsáért, éljen bárhol a világon. Abban is elkötetelezettek vagyunk, hogy támogatjuk a szülőföldön való boldogulást" - hangsúlyozta.

Megjegyezte, nem adhatnánk határozottabb választ Wass Albert üldözőinek, mint hogy immár 1 millió 200 ezer honfitársunk vált újra közjogilag a nemzet részévé, köztük az író fia, Wass Miklós.

A szobrot, Túri Török Tibor szobrászművész alkotását az államtitkár, a művész és Erős Pál, a Teveli Székely Kör elnöke avatta fel. A posztamensen Wass Albert-idézet olvasható: "Csak a vér és a nyelv tudja összekötni az embereket, s a közös múlt emléke."

Az 1989-ben alakult, 75 tagú egyesület vezetője elmondta, a szobor felállításának projektjét 1,4 millió forinttal támogatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága.

Wass Albert 1908. január 8-án született Válaszúton. Pályakezdő verseskötetei az 1920-as évek végén jelentek meg, 1934-es Farkasverem című, Baumgarten-díjjal jutalmazott regénye sikerét követően több, a korabeli Erdély jelenével és regényes múltjával foglalkozó könyve jelent meg, köztük A tizenhárom almafa. Az író a II. világháború végén emigrált, 1952-ig Németországban, majd haláláig, 1998. február 17-ig az Egyesült Államokban élt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!