Választás 2022 - Sorra nyílnak a külképviseleti szavazókörök a Közel-Keleten és a balkáni országokban

Választás 2022, 2022.04.03

Sorra nyílnak a Magyarországtól keletre lévő országok szavazókörei a vasárnapi parlamenti választáson és népszavazáson, ezeken a külképviseleteken helyi idő szerint reggel 6-tól este 7 óráig várják a voksolókat.

Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton szavaztak. Az Amerikán kívüli első szavazókör Új-Zélandon nyílt meg, közép-európai idő szerint szombat este 8 órakor, majd folyamatosan nyíltak az ausztráliai, az ázsiai, majd a közel-keleti szavazókörök is.

A magyarországi szavazókörök nyitása előtt két és fél órával nyitott a teheráni követség (Irán). Fél órával később, közép-európai idő szerint 4 órakor nyílt Azerbajdzsánban (Baku), az Egyesült Arab Emírségekben (Adu-Dzabi), Grúziában (Tbiliszi) és Ománban (Maszkat) a külképviselet, az öt helyre 456 szavazót várnak.

Egy órával a magyarországi szavazókörök nyitása előtt nyílik a külképviselet Oroszországban (Kazany, Moszkva és Szentpétervár), valamint Irakban (Erbíl). Közép-európai idő szerint 5 órakor nyit továbbá a külképviselet a Belarusz köztársaságban (Minszk), Ukrajnában (Lviv, Ungvár, Beregszász), Romániában (Bukarest, Kolozsvár, Csíkszereda) és Moldovában (Chisinau). A 12 külképviseleten 4474-en akarnak szavazni, a legtöbben Csíkszeredán (2154).

A Balkánon ezzel egy időben nyit Bulgária (Szófia), Görögország (Athén), Ciprus (Nicosia), Törökország (Isztambul, Ankara), a Közel-Keleten Libanon (Bejrút), Palesztina (Ramallah), Jordánia (Ammán), Izrael (Tel-Aviv), Szaúd-Arábia (Rijád), Katar (Doha) és Kuvait (Kuvaitváros), Afrikában pedig Kenya (Nairobi), Etiópia (Addisz-Abeba) és Uganda (Kampala) külképviselete. A 15 külképviseleten 1301 szavazót várnak, közülük a legtöbben Tel-Avivban szavaznának, 260-an.

A külképviseleteken (Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain) azok adhatják le voksukat, akik március 25-éig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe.

A külképviseleteken szombaton és vasárnap több mint 65 ezren szavazhatnak, négy éve 58 ezren szerepeltek a névjegyzékben.

A külképviseleteken a diplomáciai képviselet munkatársai a külképviseleti választási iroda (küvi) tagjai.

A szavazás befejezése után a külképviseleteken leadott voksokat a Nemzeti Választási Irodába (NVI) szállítják, legkésőbb április 7-éig. Az NVI az urnák beérkezése után választókerületek szerint szétválogatja a szavazatokat.

Vasárnap minden egyéni választókerületben egy szavazókör urnái bontatlanul maradnak, ezeket április 9-én bontják fel és hozzákeverik a külképviseleteken, illetve az átjelentkezéssel szavazók voksait. Így állapítják meg a szavazókör eredményét, és csak ezután lehet majd megállapítani a parlamenti választás és a népszavazás eredményét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!