Választás 2022 - Szijjártó: a magyar baloldal csúnyán lebukott

Választás 2022, 2022.03.30

A magyar baloldal csúnyán lebukott, a sajtóban megjelent információ megfelel a valóságnak, miszerint folyamatos egyeztetés van köztük és az ukrán kormány képviselői között - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szerdán közzétett videóban.

A kormányülésről bejelentkezve a tárcavezető kifejtette: a szomszédságban zajló háborúval kapcsolatos helyzetértékelés volt a legfőbb napirendi pont. Felidézte, hogy Ukrajna külügyminisztere néhány napja felhívta Ukrajna budapesti nagykövetét, "hogy a magyarországi választási eredmény befolyásolásának lehetőségéről konzultáljanak" - fogalmazott.

Hozzátette: a sajtóban megjelent információ megfelel a valóságnak.

Úgy vélte, "ezzel a magyar baloldal csúnyán lebukott", hogy folyamatos egyeztetés van a magyar baloldal és az ukrán kormány képviselői között. A magyar baloldal ígéretet tett arra, hogy ha kormányoznának, akkor azonnal döntenének fegyverek szállításáról Ukrajnába és azonnal megszavaznák az Európába, ezen belül Magyarországra irányuló kőolaj- és földgázszállítások szankcióját - mondta.

Szijjártó Péter elmondta: figyelemmel követik az ukrán elnök nemzetközi megszólalásait, amelyek egyértelműen visszaigazolják ezen tárgyalások, egyeztetések tényét. Az ukrán elnök folyamatosan támadja Magyarországot, a magyar kormányt azért, mert "úgy döntöttünk, hogy a magyar emberek biztonsága érdekében nem szállítunk fegyvereket Ukrajnába és nem szavazzuk meg az energiaellátásunk biztonságát veszélyeztető szankciókat sem" - magyarázta.

Úgy látja, amit az ukrán elnök mond, az az ő szempontjából érthető, hiszen az lenne Ukrajna érdeke, hogy minél több európai ország, így Magyarország is szállítson fegyvereket, szavazza meg a kőolaj- és földgázszállításokra vonatkozó szankciót, de ez teljes mértékben ellentétes Magyarország érdekével.

A külügyminiszter kiemelte: a magyar politikusoknak Magyarország érdekét kell képviselniük, Magyarország érdeke pedig egyértelműen az, hogy "kimaradjunk ebből a háborúból". Ennek érdekében pedig meg kell akadályozni azt, hogy "bármilyen módon beleprovokáljanak, belesodorjanak, belevonjanak minket ebbe a háborúba" - jelentette ki.

Hangsúlyozta: meg kell akadályozni, hogy magyar emberek veszélybe kerüljenek, meg kell akadályozni, hogy a magyar gazdaságot a leállás veszélye fenyegesse, ezért továbbra is ki kell tartani azon döntés mellett, hogy fegyvereket nem szállítunk Ukrajnába és nem támogatjuk az energiaszállításokra vonatkozó szankciókat. "Mindaddig, amíg mi kormányzunk, addig ezek a döntések természetesen érvényben maradnak" - tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint a helyzet világos: "folyamatos az egyeztetés a magyar baloldal és az ukránok között", és ha a magyar baloldal kerülne kormányra, azonnal megkezdenék a fegyverszállításokat, azonnal megszavaznák a kőolaj- és földgázszállításra vonatkozó szankciókat. De "mindaddig, amíg mi kormányzunk, addig Magyarország ki fog maradni ebből a háborúból" - közölte. Hozzáfűzte: nem engedik, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát.

Április 3-án a magyar emberek dönthetnek béke és biztonság vagy a háborúba való belesodródás dolgában - fogalmazott Szijjártó Péter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!