Választás 2022 - Ujhelyi: Márki-Zay újratárgyalná a helyreállítási forrásokról szóló kormányzati tervet

Választás 2022, 2022.03.30

Levelet küldött Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje az uniós intézmények elnökeinek, amelyben többek között közölte: mielőbb újratárgyalná a helyreállítási forrásokról szóló kormányzati tervet, hogy minden elérhető forráshoz hozzájusson Magyarország - tájékoztatott Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője szerdán.

A szocialista politikus az MTI-hez eljuttatott közleményében elmondta, hogy Márki-Zay Péter arról biztosította az uniós intézmények vezetőit, hogy a vezetésével felálló kormány megvédi a korrupciótól az uniós forrásokat.

"Olyan reformokra és társadalmilag fontos ügyekre kell fordítani az uniós forrásokat, amelyek Magyarország fejlődését és nem az Orbán Viktor miniszterelnökhöz kötődő oligarchák gazdagodását szolgálják" - olvasható a levélben.

A kormányfő-jelölt világossá tette a brüsszeli vezetők számára: a helyreállítási források - illetve a hétéves uniós költségvetésben elérhető támogatások - helyes felhasználása egyedülálló lehetőséget jelent Magyarország zöldebb, szociálisan igazságosabb és a digitális kihívásoknak jobban megfelelő jövőjének építésében - tájékoztatott Ujhelyi.

A miniszterelnök-jelölt levelében a többi között azt írta: a vasárnapi választás egyik legfontosabb eredménye az lesz, hogy Magyarország visszatalál az európai útra. Világossá tette, az új magyar kormány egyik első intézkedése lesz az azonnali csatlakozás az Európai Ügyészséghez, ami - mint írta - a most tapasztalt állami szintű korrupcióval szembeni fellépés és az európai integrációban való részvétel fontosságát bizonyítja.

Márki-Zay Péter egyértelműsítette: az általa vezetett kormánynak is bizonyosan sok vitája lesz az Európai Unióval a magyar érdekek hatékony érvényesítése érdekében, azonban az újonnan felálló kabinet őrizni és tisztelni fogja az olyan alapvető európai értékeket, mint a jogállamiság, a média szabadsága, vagy az igazságszolgáltatás függetlensége - tájékoztatott a szocialista politikus.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!