Választás 2022 - Választási megfigyelőket vett nyilvántartásba az NVB

Választás 2022, 2022.03.25

Választási megfigyelőket vett nyilvántartásba az április 3-ai országgyűlési választásra és a vele egy napon rendezett népszavazásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén.

A megfigyelők bejelentésére csütörtökön 16 óráig volt lehetőség, az NVB most döntött a bejelentett megfigyelők nyilvántartásba vételéről.

A választási eljárási törvény szerint az országgyűlési választáson pártlistát állító jelölőszervezetek a Nemzeti Választási Iroda (NVI) mellé legfeljebb öt-öt megfigyelőt bízhattak meg a szavazási iratok ellenőrzése és a szavazatok megszámlálása törvényességének ellenőrzésére. Az NVB pénteki ülésén nyilvántartásba vette a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd három megfigyelőjét. Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP öt megfigyelőjét az NVI mellé.

A külképviseletekre az országgyűlési választáson jelöltet állító jelölőszervezetek, valamint a független jelöltek külképviseletenként két-két megfigyelőt bízhattak meg a külképviseleti választási iroda munkájának és a külképviseleti szavazás menetének figyelemmel kísérésére. A közös jelöltet állító jelölőszervezetek együttesen jogosultak két megfigyelő megbízására.

Az NVB nyilvántartásba vette külképviseleti megfigyelőként a Mi Hazánk Mozgalom Magyarország megfigyelőjét a szófiai külképviseletre, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 31 külképviseletre bejelentett 43 megfigyelőjét, valamint a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd 49 külképviseletre bejelentett 80 megfigyelőjét.

Emellett a pártlistát és nemzetiségi listát állító szervezetek két-két megfigyelőt bízhatnak meg az országgyűlési egyéni választókerületi (oevk) székhely településekre, a megfigyelők jelen lehetnek a szavazási irat leadására szolgáló urna felügyeleténél. Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP 97 oevk-székhelyre bejelentett 104 megfigyelőjét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!