Választás 2022 - Vasútfejlesztést sürget a Párbeszéd

Választás 2022, 2022.03.28

Több energiát és pénzt kell fordítani a gyakran használt vasútvonalak fejlesztésére - fogalmazták meg álláspontjukat a Párbeszéd politikusai a pilisi vasútállomáson tartott, de online közvetített sajtótájékoztatón hétfőn.

Szabó Rebeka, a parlamenti választásra közös jelölteket állító ellenzék Pest megye 10. számú választókerületében induló képviselőjelöltje arról beszélt, hogy a Hernádot, Örkényt és Táborfalvát is érintő Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vonalon rendkívül lassú a közlekedés, a szerelvények 35 kilométer/órás sebességgel járnak.

A Monort, Monorierdőt, Pilist, Albertirsát és Ceglédbercelt is érintő vonalon történtek fejlesztések, de a járatok állandóan késnek - bírált a zuglói alpolgármester. Reggelente, különösen hat és hét óra környékén nem ritka a 40-60 perces késés, sokan panaszkodnak, hogy nem tudnak időben eljutni munkába vagy iskolába - hívta fel a figyelmet. Hozzátette, hogy tavaly novemberben a budapesti szakaszon Zugló és Kőbánya-Kispest között meghibásodott egy biztosítóberendezés, azóta ott körülbelül 10 kilométer/órával járnak a vonatok.

A fejlesztéseket sürgető Szabó Rebeka arra is kitért, hogy a kistelepüléseken rugalmasan kell kialakítani a buszközlekedést, hogy az ott élők eljuthassanak a vasútállomásokra.

A sajtótájékoztatón részt vett Karácsony Gergely főpolgármester, aki úgy fogalmazott: a kormány 12 év után jutott el odáig, hogy tervez vasúti fejlesztéseket. A Párbeszéd társelnöke hozzátette ugyanakkor: a jelenlegi kormány tervei akkor fognak megvalósulni, ha megbukik, mert ez a kabinet nem fog hozzájutni az uniós forrásokhoz.

Az ellenzéki politikus szintén azt sürgette, hogy alakítsanak ki a vasútállomásokra utasokat szállító buszhálózatot. Hozzátette, hogy Budapest és az agglomeráció közösségi közlekedési rendszerét össze kell hangolni. Ebbe a munkába be kell vonni a fővárosi önkormányzatot, az agglomerációs településeket és az államot is - hangsúlyozta.

Karácsony Gergely végül azt mondta, a közösségi közlekedés árai nehezen megfizethetőek, ezért külföldi mintára azt javasolják, hogy bocsássanak ki úgynevezett klímajegyeket, amelyek minden közösségi közlekedési eszközre érvényesek és lehetővé teszik az olcsóbb utazást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!