Vb-2018 - A vb-n szerepelt 736 labdarúgó közül 52-en születettek Franciaországban

Vb-2018, 2018.07.19

A francia utánpótlás-nevelés világszínvonalát mutatja, hogy az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon szerepelt 736 játékos közül 52-en Franciaországban születtek és ott is kezdték a sportkarrierjüket - írta csütörtökön a Le Monde.

A francia napilap összesítése szerint még soha ennyi franciaországi labdarúgóközpontban képzett játékos nem vett részt egy labdarúgó-világbajnokságon, ami gyakorlatilag két válogatottnyi keretnek felel meg.

A Darko Dukic szociológus által készített adatbázis arra világít rá, hogy 2002 óta 3840 labdarúgó játszott világbajnokságon, s közülük évről évre egyre többen kerülnek ki a francia képzési rendszerből.

A idén pályára lépett, 52 Franciaországban született és képzett labdarúgónak kevesebb mint a fele játszott hazája színeiben, 29-en más válogatott tagjaiként szerepeltek: kilencen Tunézia, nyolcan Marokkó, nyolcan Szenegál, hárman Portugália, egy játékos pedig Argentína válogatottjában futballozott, miután a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 2003 óta lazította a részvételi szabályokat a kettős állampolgárságú játékosok számára.

A Le Monde szerint Franciaországba 1946 és 1990 között, a második világháború veszteségei miatt elsősorban demográfiai okokból befogadott 2,2 millió bevándorló között nagyon jelentős számban vannak kettős állampolgárságú tehetségek, akiknek egy jelentős része külföldi mezben játszik, jóllehet továbbra is Franciaországban él.

A szociológiai tanulmányt más elemzések is megerősítik, köztük a Sporting Intelligence portál, amely 2012-ben az öt legnagyobb európai bajnokság 2286 játékosának szociológiai háttérét elemezte. Eszerint Franciaország áll az élen 13 olyan klubbal, amely exportálható labdarúgókat képez, Spanyolország, Németország, Anglia és Olaszország előtt.

Egy másik, 2018 májusában megjelent elemzés szerint Franciaország a második helyen áll Brazília mögött azon országok rangsorában, amelyek a legtöbb, más országban játszó labdarúgót adták. Összesen 821 Franciaországban született és képzett futballista játszik jelenleg külföldi klubokban.

A város tekintetében Párizs vezeti a rangsort, a főváros és környéke mintegy hatvan első osztályú labdarúgót adott a világnak, megelőzve ezzel a brazíliai Sao Paulót és az argentínai Buenos Airest.

A világbajnok francia válogatott tagjai közül 15-en Párizsban és környékén születtek. A lap szerint a győzelem nem kizárólag annak a bizonyítéka, hogy a francia elővárosok tele vannak tehetséges játékosokkal, hanem inkább annak, ahogyan Franciaországban a fiatal labdarúgókat évtizedek óta kiválasztják és képzik. "Olyan módszerrel, amelyet az egész világon elismernek" - írta a lap.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!