Alkalmi bélyeget bocsátottak ki a magyar-luxemburgi diplomáciai kapcsolatok jubileumára

Bulvár, 2024.03.14

A Magyar Posta a Luxemburgi Postával közösen kibocsátott alkalmi bélyegblokkal ünnepli a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját.

Az alkalmi bélyegblokk 40 ezer példányban került forgalomba. A Munkácsy Mihály festményeit ábrázoló munka Elekes Attila André grafikusművész alkotása, amelyen a festő magyar, valamint luxemburgi vonatkozású műve is helyet kapott - közölte a Magyar Posta Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

A bemutatott festmények a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria féltett kincsei közé tartoznak.

A közlemény felidézi: az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása és hazánk konszolidációja számos diplomáciai lehetőséget teremtett. 1924. február 9-én gróf Woracziczky Olivér kapta a feladatot, hogy állandó ügyvivőként képviselje Magyarországot a Luxemburgi Nagyhercegségben, ezzel hivatalosan is elindultak a két ország közötti diplomáciai folyamatok.

A két ország közötti szoros együttműködés azóta az Európai Unió égisze alatt összpontosul, 2014 óta a brüsszeli magyar nagykövetség luxembourgi irodájának megnyitásával Magyarország újra rendelkezik állandó képviselettel a Nagyhercegségben.

A közleményben idézik Hegmanné Nemes Sárát, a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának alelnökét, aki az ünnepélyes bélyegbemutatón mondott beszédében kiemelte: Magyarországot és Luxemburgot az 1848/49-es forradalom és szabadságharc történelmi öröksége is összeköti. A polgári szabadságokért, a nemzeti identitásért és az autonómiáért folytatott küzdelem egész Európában zajlott, és a forradalmi hullám politikai és társadalmi életre gyakorolt hatása számos országot, így Luxemburgot és hazánkat is érintette.

"Az elmúlt száz évben számos fontos mérföldkővel gazdagodott kapcsolatunk. A Magyarországon tevékenykedő luxemburgi cégek, valamint a Luxemburgban élő és dolgozó magyar közösségek hozzájárultak a szoros kapcsolathoz. Ez a bélyegblokk a közösen megélt történelem és a jelenünk elválaszthatatlan köteléke, emlékeztetője mindannak, amely összeköti nemzetünket Luxemburggal, és reméljük, hogy a jövőbeli együttműködésünk jelképévé is válhat" - tette hozzá Hegmanné Nemes Sára.

Az alkalmi bélyegblokk megvásárolható egyebek mellett a Filapostán, egyes postahelyeken és a Magyar Posta weboldalán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!