Matematikai átváltások és a római-arab számok

Bulvár, 2023.07.19

Világunk országai nem használtak mindig azonos mértékegységeket, sőt napjainkban is vannak még eltérések egyes országok között.

Óra Hazánk, ahogy sok más európai ország is, SI mértékegységekkel számol és arab számokat használ. De nem volt ez mindig így, hiszen a régi időkben a római számok voltak a mindennaposak.

Mit is jelentenek a római számok?

Ha szeretnénk tudni, hogy egy adott, római számokkal, azaz betűkkel leírt kifejezés milyen értéket vesz fel, akkor az atvaltas.com weboldal római szám-arab szám átváltási oldalát keressük fel. Ott egyrészt, ha beírjuk az adott számot, akkor az átváltó rögtön megadja nekünk a kívánt eredményt, akár római számról szeretnénk arabra váltani vagy fordítva.

Másrészt pedig részletes eligazítást kapunk a római számok világában, mellyel megismerhetjük a római számok eredetét és az egyes betűk értékét, valamint konkrét tippeket is kapunk a használatuk és kiszámolásuk módjára. Ha valaki egyszer megérti a római számok logikáját, akkor bármikor fogja már tudni alkalmazni őket.

Honnan erednek a római és arab számok?

A római számok eredete értelemszerűen a római időkre nyúlik vissza, de sokan úgy tartják, hogy még korábbi, az etruszkok vezették be. Ennél összetettebb az arab számok kialakulásának története, ugyanis azok valójában először Indiában jelentek meg időszámításunk előtt 400 körül, majd arab matematikusok és csillagászok tették ismertté a 10. század (római számmal X. század) körül Európában, ezért ragadt rájuk az arab elnevezés.

Magyarországon a 15. század közepén kezdték használni az arab számjegyeket. Első ismert megjelenésük 1456-ban V. László pecsétjén található. De ne csodálkozzunk, ha találkozunk olyan szöveggel, amelyben arab-indiai vagy hindu-arab elnevezéssel hivatkoznak rájuk.

Római számokkal való írás szabályai

Ahogy minden matematikai számításnál, úgy a római számok, azaz betűk írásánál is voltak szabályok, amelyek kötelezőek voltak a használatukkor. Az első, hogy egy jel, azaz betű maximum háromszor írható egymás mellé. Ezért a 30-at le lehet írni 3 darab “x”-szel, azaz XXX. A 40 esetében viszont az 50-10=40 szabályt kell alkalmazni, ami így írható le: XL.

Az “I” csak “V” és “X” előtt állhat. Ezért a 999 nem írható le az így: “IM”, csak így: “CMXCIX”. A legnagyobb szám, amit római számokkal leírhatunk, az a 3999. 4000 feletti számok esetén felülvonással jelölték az ezreseket. És ami különösen érdekes, hogy a római számoknál nincs 0.

Számtalan átváltási lehetőség

Korunk társadalma napjai nagy részét a számítógép előtt ülve tölti, így nap mint nap találkozik más országok mértékegységeivel. De akár szó lehet a mi saját SI mértékegységünk egy nagyobb értékének kisebb egységre váltásáról is. Ezekben mind segít az atvaltas.com weboldal, ahol könnyedén válthatunk a hosszúság, terület, térfogat, tömeg, teljesítmény, nyomás, pénz, hőmérséklet, idő vagy éppen a sebesség mértékegységei között.

Az átváltásokon kívül pedig még hasznos tanácsokat, érdekességeket, tudnivalókat, leírásokat is kapunk a mértékegységekkel kapcsolatban.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!