Mit rejthet egy velencei látogatás?

Bulvár, 2023.08.27

Bár egész Olaszország fantasztikus adottságokkal van megáldva, nemcsak földrajzilag, de történelmileg és művészetileg is, azonban van egy város, mely mind közül a leghíresebb. A világon az egyik legismertebb város nem más, mint Velence, mely Olaszország kiváló gyöngyszeme.

Carbonara Bátran kijelenthetjük, hogy a világ egyik legfelkapottabb helye is egyben az Adria királynőjének titulált Velence. Sajátosságainak köszönhetően őrzi meg töretlen népszerűségét már hosszú ideje. Velence látnivalók sorát tárja elénk, amennyiben ellátogatunk a víz városába.  

Velence cölöprengetegre épült

A város a Velencei-lagúnában fekszik, mely egy mocsaras vidék, és 118 szigetet foglal össze. A leghíresebbek ezek közül: Murano, Burano és Torcello. Velencét csak vízen vagy vonattal lehet megközelíteni.  

Az iszapos talajba ásott vörösfenyő cölöpök tartják a várost, és védik meg a süllyedéstől. Velence mintegy 10 millió rönkre épült, amelyeket az iszap véd meg attól, hogy érintkezzenek az oxigénnel. A vörösfenyő pedig nem rothad a nedves környezetben, úgyhogy emiatt nem rothadnak el a rönkök a vízben.  

A belvárost nagyjából 100 csatorna szeli át, a leghíresebb a Canal Grande, mely felett 4 híd fut, a legismertebb közülük a Rialto. Ez a híd 12 ezer facölöpre épült, de 1444-ben összeomlott, így kőhidat építettek a helyére. Jelenleg ez szolgálja a víz, a gáz és az áram ellátását a városrészek között.  

Velencei látnivalók

Aki egyszer ellátogat ide, fantasztikus élményekkel lesz gazdagabb. De mit érdemes felkeresni Velencében? Hogyan igazodjunk el a sok csatorna és híd között? 

A város szívében található a Szent Márk tér, amely mindig is fontos szerepet töltött be az itteni emberek életében. Itt megcsodálhatjuk az olasz építészet remekműveit, és átjárhatja minden porcikánkat a régmúlt történelem. Merüljünk bele a Dózse Palota, a Szent Márk Bazilika és az Óratorony művészi részleteibe.  

Gyönyörű látnivaló a Velencei Operaház is, de ne hagyd ki a régió egyik legszebb vallási épületét se. A Basilica di Santa Maria della Salute egy ikonikus római katolikus templom. Ha kultúrára vágysz, rengeteg múzeumot is találsz a városban. Ezek mindegyike számtalan kincset rejteget.

Az olasz konyha remekművei

Fontos megemlíteni, hogy Olaszország gasztronómiája is rendkívül gazdag. Nemcsak történelme és művészete tartogat számunkra igazi kincseket, hanem a konyhája is. Népszerűsége talán abban rejlik, hogy viszonylag kevés alapanyaggal dolgozik, de annál fenségesebb és változatosabb ételeket kínál.  

Az egyik kihagyhatatlan íz az olasz Carbonara, mely amilyen egyszerű, legalább annyira finom is. Állítólag a legjobbakat Róma környékén készítik, de érdemes megkóstolni bárhol az országban. Akár otthon is elkészíthetjük, csak ne feledjük el megnézni a pontos hozzávalókat! 

Az olaszok nem szeretik, ha megváltoztatják a receptjeiket úgy, közben az ételek neve ugyanúgy megmarad. Ha más alapanyagokat használunk fel, azt kifejezetten sértésnek veszik, úgyhogy ilyen esetekben adjunk az ételnek más nevet!

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!