Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron

Bulvár, 2024.04.05

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek a városban született Bolyai János matematikus munkássága előtt Kolozsváron, a belvárosi Bolyai utcában, ahol a világhírű tudós szülőháza is található.

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron A több belvárosi utcával együtt felújítás alatt álló Bolyai utcát olyan egyedi megoldással burkolta a kivitelező cég, mely a tér görbületét idézi. "Egy egyedi, játékos megoldásról van szó (..), tisztelgés Bolyai munkássága előtt, pont abban a kolozsvári belvárosi utcában, ahol a matematikus született" - nyilatkozta pénteken az MTI-nek a kivitelezés kapcsán Oláh Emese kolozsvári alpolgármester.

A látványos megoldásra a helyi Szabadság napilap hívta fel elsőként a figyelmet. Rácz Béla Gergely, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kolozsvári önkormányzati képviselője, frakcióvezetője a közösségi médiában terjedő képekhez fűzött hozzászólásában mutatott rá, hogy szándékos megoldásról van szó.

Mint magyarázta, amit a járókelő lát, "játék a térrel", utalás Bolyai János és Nyikolaj Ivanovics Lobacsevszkij paradigmaváltó geometriaelméletére, a hiperbolikus geometriára. "Hátha majd ez alapján mesélik Bolyaiék történetét abban az utcában járva" - jegyezte meg a politikus. A város más nagy szülöttjével, például Hunyadi Mátyással ellentétben Bolyai János neve kevésbé ismert az erdélyi városban, szülőházát is inkább csak a helyi magyarság ismeri.

A Főtér közelében található Bolyai utcát több belvárosi utcával együtt sétálóövezetté alakítja a városvezetés, a felújítási munkálatoknak - melyek határidejét már többször meg kellett hosszabbítani - április végére kell elkészülni.

Bolyai János (1802-1860) világhírű erdélyi matematikus 200 éve írt híres "temesvári levelében" számolt be apjának, Bolyai Farkasnak egy új geometriai rendszer, a nemeuklideszi geometria kidolgozásáról. A szakma szerint felfedezésével hozzájárult a tér felfogásának megváltozásához, megnyitotta a kaput a 20. század fizikai elméletei számára, és ezáltal jelentősen hozzájárult a modern matematika 19-20. századi fejlődéséhez.

A párhuzamossági axiómát ugyanabban az időben Nyikolaj Ivanovics Lobacsevszkij orosz matematikus is kutatta, mindkettőjüket a nemeuklideszi geometria megteremtőjeként ismerik, melyet ma a legtöbb helyen már Bolyai-Lebocsevszkij-geometriaként említenek.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!