Traktorosok örömünnepe Zákányszéken

Bulvár, 2023.08.13

A rendezvény sikerességét elnézve talán nem meglepő, hogy szombaton immár kilencedik alkalommal rendeztek traktorshowt Zákányszéken, a mezőgazdasági gépek szerelmeseinek legnagyobb örömére.

IX. Zákányszéki TraktorShow
A Zákányszéki TraktorShow története egészen 2014-ig nyúlik vissza, amikor is a falunap kísérő programjaként megrendezték ezt a nem mindennapi eseményt, azóta azonban jelentőset nőtt a rendezvény. A focipálya melletti füves területen szombaton ismét felbőgtek a motorok és felszántották a füvet, hogy kiderüljön, ki a legügyesebb és a leggyorsabb traktoros a vidéken.  

A mezőgazdasági járművek gyülekezőjét hajnali fél 7-re hirdették meg, hogy ezután az egyesített traktor konvoj együtt vonuljon fel Zákányszék utcáin. 2021-ben 342, míg tavaly rekordszámú, 384 traktor vonult fel a településen. Az idei számokat nem ismerem, de amennyiben befut róla információ, akkor mindenképpen közzéteszem.  

A felvonuláson bárki részt vehetett, aki regisztált, a megpróbáltatások azonban ezután következtek, hiszen ügyességi, gyorsulási és erőhúzás versenyre invitálták a bátrabbakat. A szervezők ugyanakkor az idei évben sem feledkeztek meg a gyengébbik nemről, hiszen a hölgyek külön futamban bizonyíthatták rátermettségüket.  


A traktor gyorsulási versenyt két kategóriában, 100 lóerő alatti, illetve 100 lóerő feletti kategóriában hirdették meg a szervezők. Érdekes, de a gyengébb traktorok versenye izgalmasabb összecsapásokat hozott, amelyben egyértelműen az MTZ járművek vitték a prímet.  
A gazdák, illetve a csapatok alaposan kitettek magukért, hiszen minden kis trükköt bevetettek, hogy néhány plusz lóerőt csalogassanak elő a vasakból, okádták is szépen a füstöt. Volt olyan traktor, amelyre főleg autókon látott direkt szűrőt szereltek, hogy a motor egy kis plusz levegőhöz jusson. A gyorsulási versenyre több százan voltak kíváncsiak, a legjobban azok jártak, akiknek jutott hely valamelyik pótkocsin, amelyek mint egy szekérkaraván, teljesen körülvették a pályát. A gyorsulási versenyt erőhúzás követte, a traktorok itt is az erőviszonyoknak megfelelően kerültek párba. A rendezvény tehát megint nagyon sok embert vonzott, bár a füves területen felsorakozott traktorok száma a tavalyi évhez képpest látványra mintha kicsit megcsappant volna, de ezt tudjuk be a rendkívül meleg időjárásnak, valamint a nehéz gazdasági helyzetnek. Mi a magunk részéről jövőre is biztos kilátogatunk.

A 100 lóerő alatt traktorok gyorsulási versenyének végeredménye:

1. Borbély Péter - MTZ 80

2. Tandari Csaba - MTZ 82

3. Kissipos Márk - MTZ 50

A 100 lóerő feletti traktorok gyorsulási versenyének végeredménye:

1. Ifj. Gregus János - Case IH 100

2. Csányi Zoltán - JCB

3. Halász Ádám - Fendt
(Webrádió)

Címkék

IX. Zákányszéki TraktorShow
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!