Koronavírus - Brit vizsgálat: a volt tudományos főtanácsadó szerint Boris Johnson "döntésképtelen" volt

Koronavírus, 2023.11.20

A brit kormány volt tudományos főtanácsadója szerint Boris Johnson akkori miniszterelnök a koronavírus-járvány kritikus időszakaiban sokszor "gyengének és döntésképtelennek" bizonyult. Sir Patrick Vallance e véleménye a járvány előzményeinek, következményeinek és kormányzati kezelési módjának feltárását célzó brit vizsgálat hétfői munkanapján került nyilvánosságra.

A nyáron kezdődött vizsgálat, amelyet Heather Hallett, az angol fellebbviteli bíróság nyugalmazott bírája vezet, várhatóan 2026-ig tart, és több különálló részből - hivatalos elnevezéssel modulból - áll.

A második vizsgálati modul estébe nyúló hétfői munkanapja Sir Patrick Vallance meghallgatásával telt, és számos részletet is nyilvánosságra hoztak azokból a jegyzetekből, amelyeket az akkori tudományos főtanácsos készített a kormányzati intézkedésekről a járvány első, heveny időszakaiban.

Sir Patrick elmondta: a brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testülete (SAGE) 2020. szeptember 21-én kelt állásfoglalásában intézkedéscsomagot javasolt a koronavírus-fertőzések akkori exponenciális ütemű terjedésének megfékezésére. E javaslatok között szerepelt egy újabb, de rövid, "hullámtörő" jellegű országos zárlat elrendelése. Boris Johnson és akkori pénzügyminisztere, Rishi Sunak - a jelenlegi kormányfő - azonban elvetette ezt az indítványt.

Sir Simon Stevens, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai tagozatának vezérigazgatója 2020 októberének végén mindazonáltal már arra figyelmeztette a kormányt, hogy a fertőzésekből eredő megbetegedések számának meredek emelkedése miatt a járvány 14-24 napon belül teljesen "maga alá gyűrheti" az NHS-kórházakat - idézte fel hétfői meghallgatásán a volt tudományos főtanácsadó.

Ennek hatására - jóllehet majdnem egy hónappal később, 2020 novemberében - a kormány mégiscsak elrendelte az újabb korlátozásokat.

Sir Patrick Vallance feljegyzéseinek erre vonatkozó részlete Johnsont "következetlennek" minősíti, és megállapítja, hogy "gyenge, döntésképtelen miniszterelnökünk van".

Vallance a meghallgatáson úgy fogalmazott: a járványkezeléssel kapcsolatos tudományos állásfoglalások némelyike Boris Johnsont "egyértelműen összezavarta".

A brit kormány volt tanácsadója hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezzel más vezető nyugati politikusok is így voltak.

Boris Johnson tavaly júliusban lemondott a kormányzó Konzervatív Párt vezetői posztjáról és a miniszterelnöki tisztségről, miután nyilvánosságra került, hogy a londoni kormányfői hivatalban a koronavírus-járvány miatt saját kormánya által elrendelt korlátozások idején ivászatokkal kísért társasági összejöveteleket rendeztek.

A hétfői meghallgatáson szóba került Rishi Sunak akkori pénzügyminiszter 2020 nyarán meghirdetett kezdeményezése is, amely ártámogatásokkal ösztönözte a lakosságot az éttermek látogatására a korlátozásoktól súlyosan meggyötört vendéglátószektor megsegítése végett.

Vallance elmondta, hogy a kormány erről előzőleg nem konzultált a tudományos járványügyi testületekkel, márpedig ez a kezdeményezés teljesen a visszájára fordította azt az addigi hivatalos útmutatást, hogy az emberek közösségi érintkezése jelentős járványügyi kockázattal jár.

Arra a kérdésre, hogy a kezdeményezés növelhette-e a járvány okozta halálozások számát, a volt tudományos főtanácsadó úgy válaszolt, hogy "nagy valószínűséggel igen".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!