Koronavírus - Európai Bizottság: a helyreállítási eszköz pozitív változásokat idéz elő

Koronavírus, 2023.09.19

A koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő és az ellenállóképességet fokozó európai uniós eszköz (RRF) "előremutató változásokat idéz elő a meghatározott szakpolitikai területek, az éghajlatvédelem és a digitális átállás, a szociális fellépések, az egészségügy, valamint a társadalmi, gazdasági és intézményi ellenállóképesség javításának megvalósítása terén" - írta kedden Brüsszelben közzétett éves jelentésében az Európai Bizottság.

Közleményében a testület arról tájékoztatott, hogy elfogadta a NextGenerationEU nevű helyreállítási terv középpontjában álló, 800 milliárd euró értékű reform- és beruházási eszköz végrehajtásáról szóló második éves jelentését, és eszerint "jól halad" a pénzügyi csomag végrehajtása.

Megállapították, hogy a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz révén nyújtott finanszírozás "segített az átalakító erejű reformok és beruházások megvalósításában valamennyi szakpolitikai területen". Az RRF finanszírozásának hatásai nemcsak az egyes tagállamokban érezhetők, hanem "uniószerte támogatják a gazdasági konvergenciát, valamint a társadalmi és területi kohéziót".

A jelentésben kiemelték, hogy több mint 6 millió ember vett részt az eszköz által finanszírozott oktatásban és képzésben, 1,4 millió vállalat részesült támogatásban, 5,8 millió ember részesült az éghajlattal kapcsolatos katasztrófák, például árvizek és erdőtüzek elleni védelmi intézkedések előnyeiből, és a tagállamok vonatkozó tervei végrehajtásának köszönhetően 22 millió megawattóra (MWh) energiafogyasztás takarítható meg.

Az RRF-hez köthető intézkedések végrehajtása terén elért folyamatos előrehaladással összefüggésben az Európai Bizottság folytatta az eszköz finanszírozásához szükséges források bevonását a tőkepiacokon, és eddig több mint 44 milliárd eurót bocsátott ki a NextGenerationEU zöldkötvények formájában - írták.

A jelentésből kiderült az is, hogy "számottevő előrelépés történt az átláthatóság és az unió pénzügyi érdekeinek védelme terén" is. Ezzel összefüggésben közölték: 2023-ban - figyelembe véve az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Számvevőszék ajánlásait - az uniós bizottság "tovább erősítette ellenőrzéseit annak érdekében, hogy bizonyosságot nyújtson a helyreállítási eszköz forrásainak rendszeres felhasználására és az unió pénzügyi érdekeinek hatékony védelmére vonatkozóan". A testület eddig "14 kockázatalapú utólagos ellenőrzést végzett a mérföldkövekre és célokra vonatkozóan". Az unió pénzügyi érdekeinek védelme szempontjából 27 ellenőrzést végzett, és az év végéig legalább egyszer valamennyi tagállamot ellenőrizni fogja - tájékoztattak.

Az Európai Bizottsághoz eddig 34 kifizetési kérelem érkezett 21 tagállamtól, és a testület 153,4 milliárd eurót folyósított a jóváhagyott beruházások és reformok végrehajtására. Az uniós tanács eddig négy felülvizsgált, az orosz-ukrán háború által okozott nehézségekre és a globális energiapiaci zavarok kezelésére létrehozott REPowerEU-fejezettel kiegészített nemzeti tervet fogadott el, és 17 további felülvizsgált terv vár értékelésre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!