TV műsor

Koronavírus - MNB: emelkedik az O/N fedezett hitel kamata és az egyhetes fedezett hitel kamata

Koronavírus, 2020.04.07

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 95 bázisponttal 1,85 százalékra emelte az O/N fedezett hitel és az egyhetes fedezett hitel kamatát kedden.

A jegybanki alapkamat, nem változott 0,90 százalék maradt, ahogy nem változott az O/N jegybanki betét kamata sem, mínusz 0,05 százalék maradt.

Nagy Márton, az MNB alelnöke a monetáris tanács döntéseit ismertető online sajtótájékoztatón elmondta, a tanács szimmetrikussá tette a kamatfolyosót, az alapkamatot és az egynapos betétet változatlanul hagyták, de a kamatfolyosó 190 bázispontra szélesedett. Az egyhetes betéti eszköz kamata - 0,9 százalék - egyelőre nem változik, de a kamatfolyosón belül el lehet téríteni az alapkamattól.

Megjegyezte azt is, a tanács döntött az eszközvásárlási program megindításáról, állampapírt és jelzáloglevelet fognak venni. Az állampapír-vásárlás részleteit a következő hetekben dolgozzák ki. az új keretrendszer sokkal nagyobb rugalmasságot képes biztosítani, egyben célzott is, a hozamgörbe laposodhat, miközben a hitel az NHP-n és az NKP-n keresztül, valamint az eszközvásárlásokon keresztül lazítani tudnak.

Kandrács Csaba alelnök a pénzügyi rendszerről elmondta, hogy az erősebb stabilabb és jobb állapotban van, mint 6 éve vagy a pénzügyi válság idején. A bankok tőkésítettsége eszközállományukhoz képest 18 százalék körüli, a késedelmes hitelek aránya a korábbi 20 százalékról 5 százalék alá csökkent. A minősített fogyasztóbarát lakáshitelek folyósított állománya mintegy 1000 milliárd forint, az új lakáshitelek döntő többsége kiszámítható, fix kamatozású. A fogyasztóbarát program az otthonbiztosításokkal és jövőre a fogyasztóbarát személyi kölcsönnel folytatódik.

Az MNB a járvány idején is elvárja a magas szintű szolgáltatás nyújtását ügyfeleiknek, elektronikusan vagy megfelelő védőintézkedésekkel - mondta. Hangsúlyozta azt is, minden feltétel adott ahhoz, hogy a járvány után ismét dinamikus növekedésnek induljon valamennyi pénzügyi szektor.

Patai Mihály alelnök pedig arról beszélt, hogy nagy sikerrel indult az azonnali fizetés rendszere, az első hónapban 9,3 millió átutalás volt, ez 1363 milliárd forint volument jelent, több mint 99,9 százalék az 5 másodpercen belüli átutalások aránya, 92 százalékban pedig 2 másodpercen belül jutott el a pénz egyik ügyféltől a másikig. Az átutalások 31 százaléka hétvégén történt, egy átlagos szombat-vasárnap 100 ezer átutalás, egy átlagos hétköznap 400 ezer átutalást hozott - ismertette Patai Mihály. Megjegyezte, hogy a várakozásoknál is kedvezőbbek az első tapasztalatok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!