A legjobb tíz közé kerülés a cél a hétfőn kezdődő sakkolimpián - ELŐZETES

Sport, 2018.09.21

A grúziai Batumiban hétfőn rajtol és október 5-ig tart a 43. sakkolimpia, amelyen a magyar férfi és női válogatott is a legjobb tíz közé szeretne jutni.

Balogh Csaba, a férfiak szövetségi kapitánya a szövetség tájékoztató anyagában azt emelte ki, hogy minden évben erősödik a sakkolimpia, de ez a mostani minden eddigit felülmúl.

"A top játékosok közül egyedül Carlsen hiányzik. Minden ország a legerősebb felállásban érkezik, mi az Élő-pontszám alapján a 12-es kiemeltek vagyunk. Az első hat kiemelkedik a mezőnyből, a 7-15. helyeken hozzávetőlegesen hasonló erősek az együttesek" - mondta.

A csapatösszeállítást - fűzte hozzá - befolyásolta, hogy Rapport Richárddal nem tudott számolni, ez mindenképpen sajnálatos.

"De így is nagyon erősek vagyunk, Lékó Péterrel az éltáblán. Taktikai táblasorrenddel készülünk - ezt a csapat minden tagja jóváhagyta" - szögezte le a kapitány, aki szerint az olimpiát minden játékos kiemelt eseményként kezeli, s úgy véli, hogy az első tízbe kerülés már nagyon jó szereplésnek számítana.

Papp Gábor, a női csapat szövetségi kapitánya arról beszélt, hogy nagyon készülnek az olimpiára.

"Ez mindenki számára egy különleges esemény. Két új játékosom van, akik közül Lakos Niki nagy visszatérő. Tizennégy éve ült le utoljára a válogatottba, korább sokszor volt az utazó keret tagja, nagy rutinnal rendelkezik világversenyek terén. A fiatal újonc pedig Terbe Julianna, aki nagyon lelkes és rengeteget készült, hogy itt bizonyíthasson" - nyilatkozta a kapitány, aki úgy látja, hogy az első hét csapat tudásban a többiek előtt jár.

"Mi a 13. kiemeltek vagyunk, cél a tízbe kerülés. Az biztos, hogy küzdünk a végsőkig!" - hangoztatta a szakvezető.

A magyar csapatok összeállítása:

férfiak:
Lékó Péter, Almási Zoltán, Berkes Ferenc, Erdős Viktor, Gledura Benjámin

nők:
Hoang Thanh Trang, Némethné Lakos Nikoletta, Gara Tícia, Gara Anita, Terbe Julianna


A játszmák helyi idő szerint délután 3-kor kezdődnek, szünnapot szeptember 29-én tartanak. A svájci rendszerben, négyfős csapatokkal zajló verseny 11 fordulós, olimpiai pontszámítással. Ennek lényege, hogy a csapatgyőzelem 2 pontot ér, a döntetlen, azaz a 2-2-es eredményért 1, a vereségért pedig nulla pont jár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!