Bemutatták a Lapáton című sportregényt

Sport, 2018.05.17

Megjelent Novák Miklós könyve, a Lapáton, amely a sportregény műfaján keresztül enged betekintést a kajak-kenu sportág hétköznapjaiba.

A szerző, a Magyar Idők sportrovatának vezetője, a sportág szakírója, a csütörtöki bemutatón hangsúlyozta, nem botránykönyvet írt, szereti a kajak-kenut, tiszteli a benne élőket, s a szereplők kitalált személyek. Ahogy fogalmazott, a sportújságírók a munkájuk kapcsán sok olyan dologról, eseményről szereznek tudomást, amelyeket a napi cikkírás során nem lehet elmondani, s ő ezzel a könyvvel kísérletet tett arra, hogy ezeket megossza.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke - a mű egyik ajánlója - azt mondta: a könyv nem bántó vagy személyeskedő, de kellő szigorral és izgalmasan dolgozza fel a sportágbeli eseményeket.

A kötet másik ajánlójából - amely Vass István Zoltán tollából született - kiderül: a regény főszereplője egy tehetséges kajakos, Molnár András, aki megannyi viszontagságon megy keresztül. A rádióriporter sorai alapján az igazi konfliktusokat - túl az emberi önzésen - a dopping okozza, amely ebben a sportágban is megjelent.

Novák Miklós elárulta, hogy a könyv írása során egyeztetett Tiszeker Ágnessel, a Magyar Antidopping Csoport vezetőjével, aki személyesen is megjelent a bemutatón. A szakember hangsúlyozta, a doppingügyek soha nem fekete-fehérek, mindig emberi drámák, helyzetek állnak egy-egy eset mögött, s ez a szépirodalmi mű is leginkább a történések érzelmi oldalát mutatja be. Úgy véli, hogy nagyon fontos erről a témáról beszélni, s reméli, hogy sportolók is elolvassák majd a könyvet.

A bemutatón ott volt Foltán László olimpiai bajnok kenus is, a szerző az ő gondolatát választotta a könyv mottójául, amely így hangzik:

"Az önértékelésünkhöz fontos, hogy feszegessük a határainkat, próbára tegyük magunkat. Ám az észérvek a sportban sem mentesítenek a döntések morális súlya alól."

A Sophia Nostra Kiadó gondozásában megjelent Lapáton 2900 forintba kerül, és a Líra-hálózat boltjaiban kapható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!