Birkózó Eb - Lévai Tamás is lemaradt a bronzmeccsről

Sport, 2023.04.23

Torba Erik után a kötöttfogásúak 97 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Lévai Tamás is elveszítette vigaszági mérkőzését és kiesett, így hat éremmel zárult a magyar csapat számára a zágrábi birkózó Európa-bajnokság.

A tavaly 82 kilogrammban világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Lévai két kategóriát ment feljebb idén azért, hogy a 97 kilóban szerepelhessen, a válogatottsághoz pedig az olimpiai ötödik, világbajnoki ezüstérmes Szőke Alexet utasította maga mögé. Zágrábban szombaton az első meccsén imponálóan birkózott, de másodikra nem bírt az olimpiai, négyszeres világ- és ötszörös Európa-bajnok Artur Alekszanjannal.

Az örmény később "természetesen" a fináléba jutott, így Lévai előtt megnyílt a bronzéremig vezető út. Igaz, azon már az első lépés is nehéznek ígérkezett, ugyanis a helyosztóért a korábbi Eb-győztes, világbajnoki harmadik Roberti Kobliasvilivel kellett megmérkőznie.

A meccset Lévai szokásos energikus birkózásával nyitotta, a georgiait azonban ezzel láthatóan nem tudta meglepni. Kobliasvili végig stabilan állt a lábán, így a BHSE 24 éves sportolójának akcióra nem volt esélye. A kezdeti lendület után Lévai is visszavett a tempóból, olyannyira, hogy a "barátivá szelídült" állóharcban ő volt a passzívabb, és őt figyelmeztették alig másfél perc után (0-1).

Kobliasvili parterből szorosan összefogta ellenfelét, de hiába próbált többször is pörgetni, nem tudott akciót csinálni, így előnye minimális maradt egészen a szünetig.

A második menetben Lévai ment nagy lendülettel előre, a georgiait pedig figyelmeztetniük is kellett a bíróknak (1-1). A leküldést azonban Lévai sem tudta kihasználni, ami azt jelentette, hogy minimális előnnyel kezdte meg az utolsó két percet. Ott viszont a jó erőben lévő Kobliasvili meggyőzően harcolt, és sikerült leküldetnie ellenfelét. Mivel azonban csak az első két figyelmeztetésért jár pont, a vezetés nem lett az övé. Azaz egy újabb jó lenti védekezés győzelmet érhetett volna Lévainak, a georgiai azonban hosszú másodpercek megfeszített küzdelmével meg tudta pörgetni őt (1-3), amivel gyakorlatilag eldöntötte a meccs sorsát. A hátralévő kevesebb mint egy percben ugyanis riválisa nem tudott állásból akciót elérni.

"Előzetesen két érmet vártunk, és azt gondoltam, hogy egy súlyban nyerni is tudunk, ez abszolút be is jött" - kezdte értékelését a szakág teljesítményéről Módos Péter szövetségi kapitány. "A felkészülésben láttuk, hogy ki mennyit tesz a sikerért, kit hátráltat olyan sérülés, ami befolyásolja a teljesítményt. Amikor eljöttünk, tudtuk, hogy ki az, akitől komoly eredményt lehet várni, és ki az, aki esetleg korábban tudott komoly eredményt hozni, de most esetleg nincs azon a szinten. Az edzések alapján amit vártunk, azok visszaköszöntek a szőnyegen" - tette hozzá.

Mindez azt jelentette, hogy a magyarok számára véget ért a kontinensviadal, amelyen a kötöttfogásúak két éremmel zártak, miután a 87 kilogrammos Takács István aranyérmet nyert, Lévai Zoltán pedig harmadik lett.

Korábban a nőknél Bognár Erika (55 kg) és Orsós Sztálvira (53 kg) második, a szabadfogásúaknál Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) és Ligeti Dániel (125 kg) harmadik lett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!