Birkózó Eb - Orsós Sztálvira remek hajrával elődöntős

Sport, 2023.04.20

Orsós Sztálvira az utolsó fél percben elért gyönyörű akcióval fordított és nyert az 53 kilogrammosok negyeddöntőjében, így készülhet a késő délutáni elődöntőre a zágrábi birkózó Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján.

Az idén honosított, magyar gyökerekkel rendelkező birkózó könnyed sikerrel mutatkozott be a kontinensviadalon, utána pedig alig fél órával újra szőnyegre szólították a Zagreb Arenában a moldovaiak világbajnoki ezüstérmese, Iulia Leorda ellen.

Röviddel a kezdés után nyilvánvalóvá vált, hogy egyenlő erők feszülnek egymásnak. A háromszoros Eb-győztes Orsós és riválisa is kerülte a kapaszkodást, távolról indulva próbáltak rést találni a rivális védekezésén, de mindkét fél támadásai rendre elhaltak, a birkózók ugyanis mindig villámgyorsan reagáltak és hatástalanították a támadásokat. A két sportoló birkózása gyakorlatilag kioltotta egymást, így a kifejezetten dinamikus első menet akciópont nélkül zárult, Orsós vezetésével, mivel a moldovai kapta a figyelmeztetéseket passzivitásért (1-0).

A másodikban Leorda szinte azonnal lábra támadt, amiből Orsós komoly küzdelem árán tudott csak kiszabadulni, így a levitelt elkerülte, de ő vált passzívabbá és ő kapta a menetrendszerű figyelmeztetéseket, ezek után pedig alig egy perccel a vége előtt a moldovai egyenlített (1-1). Ezzel Leorda került kedvező helyzetbe a hajrára, Orsósnak mindenképpen támadnia kellett. Az indítások nem is maradtak el, de eredményre sokáig nem vezettek, majd 15 másodperccel a vége előtt a magyar birkózó óriási lendülettel ment be lábra és a zóna felé tolta ellenfelét, a szőnyeg szélénél pedig két pontért megdobta (3-1) és eldöntötte a meccset. Az utolsó tíz másodpercben a moldovai kétségbeesett akcióját még Orsós megkontrázta, mögé ment és végül 5-1-re győzött.

"Most nem. Fáradt. Majd este" - mondta az MTI-nek a meccse után magyarul Orsós Sztálvira, aki a 16.45-kor kezdődő elődöntős programban a görög Maria Prevolarakival csap össze.

A negyeddöntők során közben eldőlt, hogy az 57 kilósok kategóriájában friss U23-as Európa-bajnok Szél Anna kiesett, miután legyőzője nem jutott négy közé.

Orsós Sztálvira után a 18 órakor kezdődő helyosztós programban Bognár Erika az 55 kilogramm fináléjában lép szőnyegre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!