Birkózó Eb - Szilvássy Erik is ötödik

Sport, 2024.02.14

A 72 kilogrammban érdekelt Váncza István után a 82 kilogrammban szereplő Szilvássy Erik is elveszítette bronzmérkőzését és az ötödik helyen végzett a bukaresti birkózó Európa-bajnokságon, melyen így a kötöttfogású magyar válogatott érem nélkül maradt.

A korábbi U23-as világbajnok csepeli sportoló Vánczához hasonló utat járt be a román fővárosban, kedden ő is rögtön az első mérkőzésén kikapott - az orosz Iszlam Alijevtől -, de szerdán a vigaszágon javíthatott, melyen az örmény Karen Hacsaturjant rendkívül simán legyőzte.

A helyosztón az ukrán Jaroszlav Filcsov várt rá, akivel rendkívül bosszantó meccset vívott. Az első pillanattól aktívabban birkózott, ám az ukrán intése után (1-0) lentről, emelése közben ellenfele dereka alá csúszott a keze, így nem tudott dobni. A folytatásban nem változott a küzdelem képe, az ukrán csak Szilvássy kizárásával törődött, de így is minimális volt a hátránya a félidőben.

A szünet után a 29 éves magyar birkózó mindent megtett, hogy ellenfele ne kapja vissza az intést, ennek ellenére nem tudta elkerülni a leküldést (1-1) és bár az ukrán meg sem próbált akciót csinálni rajta, már ő volt kedvezőbb helyzetben. Szilvássyt Módos Péter szövetségi kapitány hajtotta előre, ő pedig állásból mindent megtett, hogy ismét riválisát figyelmeztessék és leküldjék, ami meg is történt.

A szabályok szerint viszont csak a meccs első két figyelmeztetéséért jár pont, azaz a magyarnak mindenképpen akciót kellett volna csinálnia a győzelemhez. Ez azonban nem jött össze, nem utolsósorban azért, mert emeléséből az ukrán birkózó kimenekült a szőnyegről. A bírók azonban nem így látták, majd a magyar challenge után a zsűri sem (1-2), ezzel pedig Szilvássy esélyei minimálisra csökkentek. Ezután sem adta fel, ám állásból Filcsov továbbra is jól védekezett, ami elég volt a győzelméhez.

Ezzel a magyar kötöttfogású birkózók két ötödik hellyel zárták az Európa-bajnokságot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!