Birkózó Eb - Takács és Lévai elődöntős

Sport, 2023.04.21

A kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában szereplő Takács István és a 77 kilós Lévai Zoltán is óriási küzdelemben győzött és jutott be a késő délutáni elődöntőbe a zágrábi birkózó Európa-bajnokságon.

A két magyar negyeddöntős közül az U23-as világ- és Európa-bajnok Takácson volt először a sor a négy közé kerülést illetően. A nap során korábban két remek sikert arató 23 éves birkózó ugyanakkor egyáltalán nem volt könnyű helyzetben, a 2020-ban Eb-győztes bolgár Szemen Novikovval kellett összecsapnia, aki az előző körben a címvédő Turpal Bisultanovot technikai tussal verte.

Nagy csatára lehetett számítani és a meccs igazolta a várakozásokat, a két birkózó gyakorlatilag utolsó csepp energiáját is elhasználta a hat perc során. Az összecsapás elején a szokásos állóharc folyt a szőnyegen, melyben a magyar volt az aktívabb, így a menet felénél Takács kapott egy pontot (1-0) és Novikov hasalt le a szőnyegre, néhány másodperccel később pedig hatalmasat hibázott, ami később gyakorlatilag az elődöntőjébe került. Takács ugyanis megemelte a bolgárt és lendületesen megindult vele a szőnyeg széle felé, amikor Novikov gáncsolta. Ezért kétpontos intést kapott (3-0).

A bolgár ezek után sikeresen kivédekezte az újabb parterhelyzetet, majd állásban harcmodort váltott és a szünetig egy lendületes támadással kitolta Takácsot, ezzel 3-1-re zárkózott.

A szünet után a bolgár továbbra is nagy tempót diktált, egy perc után kiharcolta ellenfele figyelmeztetését (3-2) és leküldését. A korábbi meccsein gyönyörű emeléseket bemutató Novikovtól lehetett tartani, de Takács parádésan védekezett, folyamatosan mozgott és valósággal a szőnyeghez tapadt, így a bolgár képtelen volt akciót csinálni rajta. Ezzel 3-2-es magyar vezetésnél folytatták állásból a felek. Novikov ment előre, de fáradni látszott, az utolsó percben már csak egy-két indításra maradt ereje, melyeket a BHSE sportolója kivédett, ezzel bejutott az elődöntőbe.

"Volt miért törlesztenem a bolgárnak, mert három éve egy lengyelországi versenyen legyőzött, viszont onnan is tudtam, hogy most mire kell figyelnem ellen" - kezdte értékelését az MTI-nek Takács. - "A srác nagyon jól emel, a lenti helyzetnél folyamatosan mozognom kellett, mert ha egy pillanatra is megállok, engem is megemelt volna."

Nem sokkal később következett a tavaly világbajnoki, három éve Európa-bajnoki második Lévai Zoltán, aki a 2020-es Eb-fináléban őt verő azeri Sanan Suleyman technikai tusos legyőzése után várta a korábbi Eb-ezüstérmes Iuri Lomadze elleni csatát.

A mérkőzés eleje Lévai első meccsére emlékeztetett, ő volt az aktívabb, ő kereste a fogást, riválisa inkább csak blokkolt, így az ellenfél kapta a passzivitásért járó figyelmeztetést, Lévai pedig a pontot (1-0). A nyolcaddöntőben az első parternél eldöntötte a meccset a BHSE kötöttfogásúja, ezúttal viszont ez nem jött össze neki, a georgiai klasszis ugyanis jól védekezett. Lévai Zoltán a szünetig energikusan ment előre, akciót azonban nem ért el, és a második menetben lehetett rá számítani, hogy őt fogják leküldeni, ami már a riválisának kedvez majd.

Ez így is történt, a georgiai agresszívan birkózott a szünet után, és bár Lévai sem volt passzív, de egy perc után le kellett hasalnia a szőnyegre (1-1). A helyzet nem tűnt könnyűnek, de amit kedvezményezett helyzetből nem tudott, azt hátrányos pozícióból megcsinálta Lévai, amikor ugyanis a georgiai pörgetni próbálta, ő gyönyörűen belefogott az indításba és riválisa fölé került (3-1). A folytatásban Lévainak a védekezésre kellett figyelnie, méghozzá a szokásosnál is jobban, Lomadze ugyanis többször is veszélyesen indított. Egy alkalommal egy hajszál választotta el a sikeres derékra támadástól, de Lévai Zoltán végig kiválóan védekezett és bejutott az elődöntőbe.

"Jól ment a védekezés, de kellett az az akció. Kicsit rosszul jött, hogy a második menetben orrvérzés miatt ápolták, így tudott két percet pihenni, pedig akkorra már beérett a beletett meló és kicsit megfáradt" - értékelt röviden az MTI-nek Lévai Zoltán.

A 16.45-kor kezdődő elődöntők során Lévai a 2017-es világbajnok, szerbiai Nemes Viktorral, Takács pedig a svájci Damian von Euwval mérkőzik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!