Birkózó Eb - Takács és Lévai nyolc közé jutott, Vitek Dáriusz kikapott

Sport, 2023.04.21

A kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában szereplő Takács István második mérkőzését is megnyerte, ezzel bejutott a negyeddöntőbe, csakúgy mint a 77 kg-os Lévai Zoltán, ugyanez viszont a 130 kg-ban érdekelt Vitek Dáriusznak nem sikerült a zágrábi birkózó Európa-bajnokságon.

A magyar nyolcaddöntők sorát a tavaly Budapesten bronzérmes Vitek nyitotta, aki nem a legjobb előjelekkel érkezett az Eb-re, ugyanis egy vírusos betegség a múlt héten ledöntötte a lábáról, és hat kilogrammot fogyott.

Vitek nyolcaddöntős riválisa az Európa Játékok-ezüstérmes azeri Sabah Saleh Shariati, aki az első másfél percben némileg meggyőzőbben küzdött a magyarnál, így a passzivitásért ítélt egy ponttal vezetést szerzett, majd lentről egészen könnyedén kétszer is megpörgette riválisát (0-5).

A 23 éves magyar szinte kilátástalan helyzetbe került, ám nem adta fel, nagy lendülettel ment előre és még a szünet előtt egyszer kitolta riválisát (1-5), a pihenő után pedig leküldette a már csak a védekezéssel törődő ellenfelét (2-5). A parterből nem sikerült további pontokat csinálnia, viszont alig egy perccel a vége előtt újabb kitolást mutatott be, amiért 1+1 pontot szerzett (4-5), mivel Shariatit menekülésért megintették. Ekkor úgy tűnt, akár fordíthat is, de a hajrában az azeri blokkolta fogásait, Vitek pedig kikapott.

A szintén a BHSE-t erősítő Takács a selejtezőben aratott magabiztos, 3-1-es sikerét követően egy kifejezetten imponáló győzelemmel folytatta szereplését. A 87 kilós válogatottságért a tavalyi világbajnoki bronzérmes Losonczi Dávidot maga mögé utasító sportoló az Eb-második román Nicu Ojoggal csapott össze, s ugyan az első másfél perc után őt küldték le parterhelyzetbe (0-1), de lentről egészen remekül védekezett, majd a menet hajrájában karberántásból derékra támadt és mögé került, amivel átvette a vezetést (2-1).

A második szakaszt Takács egyértelműen úgy kezdte, hogy riválisát lássák passzívabbnak, ami össze is jött neki, majd parterből gyönyörűen emelt és nagy ívben, négy pontért eldobta Ojogot (7-1), amivel eldöntötte a meccset.

Ezek után következett a tavalyi világbajnokság ezüstérmesének, Lévai Zoltánnak a bemutatkozómeccse, amit az azeriek 2021-es Eb-győztesével és vb-másodikjával, Sanan Suleymannal kellett megvívnia.

Előzetesen szoros összecsapásra lehetett számítani, Lévai azonban ehelyett erődemonstrációt tartott. A BHSE kötöttfogásúja nagyon aktívan kezdett, egyértelműen irányított, így 80 másodperc után Suleymanov kapta a figyelmeztetést (1-0) és hasalt a szőnyegre, majd néhány másodperc után elemelkedett a talajtól és nagy ívben repült egyet, Lévai Zoltán segítségével. A magyar klasszis ugyanis egészen könnyedén fogta össze és emelte ki ellenfelét, akivel kényelmesen a zónához sétált, ott pedig négy pontért a hátára fordította.

Az akciót követően Lévai mutatta Módos Péter szövetségi kapitánynak, hogy kérjen videózást, mert emelés közben Suleymanov az állára és a nyakára támasztott. Mindezt a zsűri is így látta, és az azerit kétpontos intéssel sújtotta, ráadásul ismét le kellett hasalnia. Az újabb parter eredménye majdnem tökéletesen ugyanaz lett mint korábban, Lévai ismét emelt, sétált és dobott. A mutatvány ebben az esetben csak két pontot ért (9-0), de a meccsnek így is vége lett technikai tussal.

A negyeddöntők során Lévai a georgiai Iuri Lomadzéval, Takács pedig a bolgár Szemen Novikovval csap majd össze.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!