Birkózó Eb - Takács István finalista, Lévai Zoltán bronzért mérkőzhet

Sport, 2023.04.21

A kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában szereplő Takács István az elődöntőben is győzött, így bejutott a szombati fináléba, míg a 77 kilós Lévai Zoltán óriási csatában 1-1-es döntetlennel kikapott, és a bronzmérkőzésre készülhet a zágrábi birkózó Európa-bajnokságon.

A tavaly világbajnoki, három éve Európa-bajnoki második Lévai Zoltán volt a késő délutáni program első magyar érintettje. A BHSE klasszisa délelőtt két meccset nyert, kiváló birkózással, de az már előzetesen is biztos volt, hogy az elődöntője nem lesz egyszerű, mivel a 2017-ben világbajnok szerbiai Nemes Viktorral kellett megküzdenie.

A találkozót Lévai úgy kezdte, ahogy a korábbi meccseit, nagy iramot diktált és sikerült leküldetnie riválisát (1-0). Lentről kissé megküzdött a megfelelő fogás kialakításával, de meg tudta emelni Nemest, a dobás azonban elmaradt, a vajdasági birkózó visszaesett a szőnyegre. Lévai ugyan felette volt, de nem próbálkozhatott újra, mivel a mérkőzésvezető már sípolt. A 27 éves magyar értetlenül fogadta a döntést, egyáltalán nem értett vele egyet. A folytatásban állásból kellett tovább küzdeni, Lévai pedig igyekezett fogást találni ellenfelén, de nem járt sikerrel.

A második menetben mindkét birkózó hatalmas elánnal vetette magát a küzdelembe, Nemes le akarta küldetni parterbe Lévait, míg ő szerette volna elkerülni ezt. Végül nem sikerült neki, egy perc után le kellett hasalnia a magyarnak, és Nemes kezdeményezhetett, amire bőven kapott időt a mérkőzésvezetőtől, de nem tudott akciót csinálni. Ezzel együtt is a később szerzett pont miatt ő volt kedvezőbb helyzetben, és a végéig láthatóan szinte csak arra ügyelt, hogy Lévai ne tudja meglepni. A BHSE versenyzője ugyan mindent megpróbált, de az idő úgy járt le, hogy nem tudott változtatni az eredményen.

"Igazságtalannak érzem ezt az egészet. A fogásomba fújt bele, hát milyen bíró az ilyen? Nagyon megzavart ez az eset, rettentően dühös vagyok" - mondta feldúltan az MTI-nek Lévai Zoltán.

Magyar követett magyart az A szőnyegen, következett a BHSE másik klasszisa, az U23-as világ- és Európa-bajnok Takács István, aki két sima és egy nagyon nehezen kiharcolt sikerrel került a négy közé, ahol nagy meglepetésre az eddig semmilyen komoly eredménnyel nem rendelkező svájci Damian von Euw várt rá.

Az összecsapás előzetesen egyértelműen Takács sikerét ígérte, és a 23 éves magyar birkózó remek teljesítménnyel érvényesítette is a papírformát. A találkozó első másfél percében nem akart mindenáron fogást találni, úgy érződött, hogy nem bánná, ha neki kellene először parterhelyzetbe mennie. Végül a bírók is úgy látták, hogy ő a passzívabb, és figyelmeztették (0-1), lentről pedig a svájci kezdeményezhetett, ám Takács néhány másodperc után nemes egyszerűséggel felállt és kibújt ellenfele fogásából.

A szünetig nem változott az állás, a második elejét viszont Takács István nagyon meghajtotta, így hamar jött a svájci figyelmeztetése (1-1), ami sorsdöntőnek bizonyult, a fiatal magyar ugyanis lecsapott a lehetőségre, lentről nagyszerűen emelt, a zónába vitte riválisát és hatalmas ívben eldobta. A négypontos akcióval 5-1-es előnybe került, és azt a meccs végéig látszólag könnyed birkózással őrizte meg.

"Egy éve még nem gondoltam volna, hogy itt döntős leszek, mert mély gödörben voltam. Most számítottam arra, hogy döntőbe jutok, mert az ágamon mindenkivel birkóztam már" - nyilatkozta Takács István. - "A svájci elődöntőbe jutása nem lepett meg, mert idén nagy skalpokat gyűjtött, de győznöm illett ellene."

Lévai Zoltán a vigaszágról kap majd ellenfelet, Takács István pedig a török Ali Cengizzel vívja a finálét.

A 130 kg-ban érdekelt Vitek Dáriusz is a vigaszágon folytathatja szereplését szombaton, mert legyőzője, azeri Sabah Saleh Shariati eljutott a fináléig. A 63 kilós Kecskeméti Krisztián viszont kiesett.

A péntek esti programban is lesz magyar, mivel Orsós Sztálvira a nők 53 kilogrammos fináléjában szerepel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!