Birkózó Eb - Vitek kiesett, Torba nyolcaddöntős, Pohilec kikapott

Sport, 2023.04.22

A kötöttfogásúak 130 kilogrammos kategóriájában szereplő Vitek Dáriusz bosszantó vereséget szenvedett a vigaszágon, ezzel kiesett a zágrábi birkózó Európa-bajnokságon, a 60 kg-ban érdekelt Torba Erik viszont magabiztos győzelemmel kezdett és bejutott a nyolcaddöntőbe, a 67 kilós Pohilec Ádám ugyanakkor kikapott.

A tavaly Budapesten Eb-bronzérmes Vitek pénteken 5-4-re kikapott az azeri Sabah Saleh Shariatitól, aki viszont később a fináléig menetelt, így vigaszágra segítette legyőzöttjeit, köztük a BHSE sportolóját.

A magyar nehézsúlyúnak a szombat délelőtti program nyitányán a 2020-as Eb-győztes román Alin Alexuc Ciurariuval kellett megküzdenie a bronzmérkőzésért.

A torna előtt vírusos betegséggel küzdő és állítása szerint hat kilogrammot fogyó magyar nehézsúlyú egy éve a magyar fővárosban legyőzte a román klasszist és ezúttal is rendkívül közel volt ehhez. Ciurariu gyakorlatilag nem csinált saját akciót a meccsen, nem is nagyon próbálkozott ilyesmivel, viszont könyörtelenül kihasználta ellenfele egyetlen nagy hibáját.

A meccs elejétől Vitek birkózott aktívabban, az első menet közepén így a románt figyelmeztették passzivitásért (1-0) és küldték le parterhelyzetbe, ahonnan azonban a magyar nem tudott mit kezdeni vele. Ugyanakkor állásból lényegesen erősebbnek tűnt a románnál, s a második menet elején egy szép kitolással nem csupán 2-0-s előnybe került, hanem a passzivitást is elkerülte. A folytatásban is Vitek Dáriusz ment előre, s fél perccel az akciója után ismét nagy lendülettel tolta a zónába ellenfelét, aki centikre volt a szőnyeg szélétől, ám ekkor Vitek nem tudott még egyet lépni, megbotlott, beesett Ciurariu alá, aki mögé ment (2-2).

A döntetlen a román kötöttfogásúnak kedvezett, aki a folytatásban is csak a védekezésre figyelt, s a látványosan fáradó magyar ellen meg tudta őrizni előnyét, ami Vitek Dáriusz búcsúját jelentette.

A szombati versenynapon öt magyar mutatkozik be az Eb-n, közülük elsőként az Európa Játékok-ezüstérmes Torba Erik lépett szőnyegre. A BHSE 60 kilós birkózójának már a 16 közé jutásért meg kellett küzdenie, első riválisa azonban nem tűnt legyőzhetetlennek. Az észt Helary Mägisalu 2018-ban Eb-második volt 55 kilogrammban, ennek ellenére Torba volt a meccs esélyese.

A találkozó elején a magyar sportoló óvatosan küzdött, nem erőltette a fogáskeresést, így őt küldték le a menet derekán (0-1). A parterből Torba jól védekezett, ellenfele minden indítását hárította, így hátránya minimális maradt a menet végéig.

A második elején kapcsolt nagyobb sebességre a 27 éves magyar, az irama pedig hamar meggyőzte a bírókat, így 40 másodperc sem telt el a szakaszból, amikor az észtnek le kellett hasalnia a szőnyegre (1-1). A parterhelyzetben Torba szinte azonnal pörgetni tudott (3-1), s ugyan újabb akciót nem ért el, az előnye megnyugtatónak tűnt. Az utolsó két percben az észt mindent kiadott magából, nagyon energikusan dolgozott, ám nem tudta feltörni ellenfele védekezését és kikapott, Torba Erik pedig készülhet a nyolcaddöntőre.

Torbát a 22 éves, felnőtt világversenyen újonc Pohilec Ádám követte a B szőnyegen. A fiatal tehetség a selejtezőben a svéd Niklas Öhlennel találkozott, aki lényegesen erősebbnek tűnt nála. A meccs gyakorlatilag az első menet felénél eldőlt, amikor Pohilecet leküldték (0-1), onnan pedig a svéd előbb négy pontért eldobta, majd megpörgette (0-7). Ezzel Öhlen egy pontra került a technikai tustól, Pohilec viszont a szünet előtt meg tudta lepni egy szép levitellel (2-7), mely után egy pillanatra be tudta fogni riválisa karját, ám nem tudta ott tartani és pörgetni sem.

A meccs a második menet elején ért véget, amikor Pohilec egy biztató karberántásos támadást indított, de rosszul jött ki belőle, Öhlen tudott mögé menni (2-9), és egy pörgetéssel lezárta a csatát (2-11).

A fiatal magyar így már csak a vigaszágban bízhat, ehhez a svéd döntőbe jutására van szüksége.

A szombati program első felében a 72 kilóban címvédő Fritsch Róbert, a 82 kg-ban szereplő Szilvássy Erik és a 97 kilóban induló Lévai Tamás egyaránt a nyolcaddöntőben kezd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!