Birkózó-vb - Bácsi Péter az érmek számával elégedett, a kvótákéval kevésbé

Sport, 2023.09.25

Bácsi Péter, a magyar szövetség szakmai igazgatója összességében elégedett a birkózóválogatott belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon szerzett három érmével, ugyanakkor maradt benne hiányérzet a kvóták száma és Losonczi Dávid elveszített döntője miatt.

A vb másnapján a versenyzőként kétszeres világ- és Európa-bajnok szakember az MTI-nek azzal kezdte értékelését, hogy már nyugodtabban látja a kötöttfogásúak 87 kilogrammos súlycsoportjának vasárnap esti fináléjában történteket, de a véleménye nem változott, úgy érzi, a bíróknak meg kellett volna adni a tust Losonczi Dávidnak a török Ali Cengiz ellen.

"Azt gondolom, hogy a török sokat tett a győzelemért, de Dávidnak a lenti helyzetben legalább kétszer sikerült tusolnia, amit a mérkőzésvezető jelzett is, de a két másik bíró nem fogadta el. Nagyon bosszantó, ami történt" - jegyezte meg Bácsi Péter.

A vb-n három magyar döntőzött, közülük a szabadfogású Muszukajev Iszmail (65 kg) tudott győzni, míg Losonczihoz hasonlóan a kötöttfogású Fritsch Róbert is ezüstéremmel zárt a játékok műsorán nem szereplő 72 kilós kategóriában.

"Úgy gondolom, a három érem, közte egy arany kimagasló eredmény, nincs szégyenkezni valónk. Olimpiai kvótát Muszukajev és Losonczi szerzett, e tekintetben maradt bennem hiányérzet. Előzetesen kettő-négy kvalifikációt vártunk, én kettőnél mindenképpen többet reméltem és az a bosszantó, hogy többen is közel álltak ehhez" - mondta a szakmai igazgató. - "Ligeti Dániel egy lépésre volt, ötödik lett és a kvótamérkőzésen veszített, de Orsós Sztálvira és Váncza István sem volt messze, a vigaszágon egy siker kellett volna nekik a bronzmérkőzéshez. Mindkettejükben reálisan benne volt a kvóta."

Az idei Eb-n második Orsós Sztálvira a nők 53 kg-os kategóriájában a vigaszágon az Eb-fináléban őt legyőző svéd Emma Malmgrentől kapott ki bosszantó módon, lenti helyzetben elkövetett hibája miatt, a kötöttfogású Váncza István (67 kg) pedig 4-0-s előnyről veszítette el 6-5-re második vigaszági meccsét az iráni olimpiai bajnok Mohammadreza Geraejjal szemben.

A nőknél az 57 kg-ban szereplő - két év kihagyás után visszatért - Galambos Ramóna hajszálnyira volt az elődöntőtől, 1-1-es meccset bukott el a negyeddöntőben, ugyanakkor vele kapcsolatban Bácsi Péter megjegyezte, hogy még az elődöntőbe jutás esetén is bravúr kellett volna a kvótához, látva a mezőnyt.

A szakmai igazgató beszélt Torba Erik esetéről is, aki nem tudott bemérni pénteken a kötöttfogásúak 60 kg-os versenyére.

"Már előző nap láttuk, hogy nehéz lesz. Én ültem be vele a szaunába, próbáltam neki segíteni, de az az igazság, hogy ez nem az utolsó egy-két napon múlt. Erik rutinból akart fogyni és fegyelmezetlen volt. Olyan állapotban volt már a végén, hogy ha be is mér, akkor sem tudott volna erőteljesen birkózni" - mondta Bácsi Péter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!