Birkózó-vb - Négy orosz világbajnok a nevezettek között, Szadulajev visszatér

Sport, 2023.09.08

Négy orosz világbajnok szerepel a nevezettek listáján a jövő szombaton rajtoló belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon, amelyen 97 kilóban visszatér a kétszeres olimpiai, ötszörös világ- és Európa-bajnok Abdulrasid Szadulajev.

A nemzetközi szövetség (UWW) honlapján közzétett nevezések alapján a Tank becenéven elhíresült szabadfogású Szadulajev mellett a tokiói olimpia és a 2019-es vb 57 kilós győztese, Zavur Ugujev is szőnyegre lép a szerb fővárosban, míg a 2021-ben a kötöttfogású nehézsúlyban olimpiai bronzérmes és a 2018-as budapesti vb-n győztes Szergej Szemenov is részt vehet a viadalon. A világbajnokok névsorát Abasgadzsi Magomedov zárja, aki a szabadfogású 61 kilóban az Eb-n és a vb-n sem talált legyőzőre.

Európa legjobbjaiból sem lesz hiány az egyéni versenyzőként induló oroszok között, ugyanis a kötöttfogású 55 kilóban a 2019-es Európa-bajnok Vitalij Kabalojev, a szabadfogású 92 kilóban két évvel ezelőtt Eb-győztes és vb-ezüstérmes Magomed Kurbanov, míg a hölgyeknél a kétszeres kontinensbajnok, vb- bronzérmes és olimpiai ötödik Olga Horosavceva ezúttal az 57 kilóban próbál szerencsét.

Az oroszok legutóbb 2021-ben vehettek részt világversenyen - ezért nem szerepelnek a kiemeltek között. Az UWW múlt szombaton tette közzé, hogy 235 személyt vizsgáltak át az orosz és fehérorosz válogatottból, ebből 26-nak utasították vissza az akkreditációját, mert bizonyítottan támogatták a jelenleg is zajló ukrajnai háborút, illetve tagsággal rendelkeztek a katonai vagy nemzetbiztonsági szerveknél.

A szeptember 16. és 24. között Belgrádban sorra kerülő vb-n kategóriánként öt, összesen kilencven kvóta talál majd gazdára, és a négy érmes mellett az ötödikek egymás elleni mérkőzéseinek győztesei között dől el az ötödik indulási jog.

A magyar válogatottból az előzetes nevezések alapján tizenegyen kiemeltként várhatják a belgrádi világbajnokságot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!