EURO-2024 - Korábbi vízilabdázó lesz a magyar válogatott mérkőzéseinek szakkommentátora Spanyolországban

Sport, 2024.06.15

Egedi Gábor, a CN Catalunya női vízilabda-szakosztályának vezetője lesz a szakkommentátora a magyar labdarúgó-válogatott első két Európa-bajnoki mérkőzésének a legnépszerűbb spanyol sportnapilap, a Marca rádiójának barcelonai stúdiójában.

"Szakembert kerestek, de annak ellenére, hogy nem tartom magam futballspecialistának, elfogadtam a meghívást, amit megtisztelőnek tartok" - nyilatkozta szombaton az MTI-nek a korábbi magyar bajnok vízilabdázó, aki Németországban, Franciaországban, illetve Spanyolországban is profiskodott.

Egedi Gábor meglepődött ugyan a felkérésen, de ezt egyfajta pozitív visszajelzésnek fogta fel. Nem ismeretlen számára a futballközeg, hiszen már két éve a spanyol első osztályú bajnokságot, a La Ligát közvetítő magyar televíziós társaság helyszíni riportre.

"Úgy látszik, hogy azt, amit az elmúlt időszakban a stadionokban, az interjúhelyszíneken csináltam - a barcelonai Nou Camptól, a madridi Santiago Bernabéu Stadionig - nem volt csapnivaló. Ettől függetlenül tudom, hogy még rengeteget kell tanulnom, de úgy látszik, szépen lassan hiteles lettem és befogadott a spanyol futballközeg" - magyarázta, és mindjárt egy példával is szolgált.

"A mérkőzések után a játékosok a lehető leghamarabb szabadulni akarnak, gyorsan letudják a kötelezettségüket és már hátat is fordítanak. Történt, hogy a tavaszi Atlético Madrid-Barcelona bajnokit követően én maradtam utoljára az interjúzónában. Amikor a Barca portugál sztárja, Joao Félix - négy interjú után - meglátott, ösztönösen felkiáltott: Na még a magyar! Kacsintott egyet és a rendelkezésre állt, pedig megtehette volna, hogy beviharzik az öltözőbe" - mesélte.

A Radio Marca kilencven százalékban labdarúgással foglalkozik, ezért a hallgatói rendkívül hozzáértőek, ha futballról van szó. Egedi Gábortól azt várják, hogy hozza közelebb, ismertesse meg jobban a magyar válogatottat a hallgatókkal.

"Ugyan nem ismerem személyesen a játékosokat és a stábot, viszont képben vagyok a csapatot illetően. Az eredményekkel, a válogatott játékrendszerével, a futballisták statisztikáival ugyanúgy, ahogyan az ellenfelek sem okoznak problémát. A Marco Rossi vezette hat év mesébe illő történet, aminek - meggyőződésem szerint - még messze nincs vége. Rajtam nem múlik majd, hogy itt, Spanyolországban is legyenek rajongói a magyar válogatottnak" - ígérte a vízilabdás szakember, aki hozzátette, továbbjutást vár az Eb-csoportból a magyaroktól.

"Kulcskérdés lesz, hogy míg a Nemzetek Ligájában nálunk jóval magasabban rangsorolt válogatottak ellen eredményesek tudtunk lenni, addig egy svájci vagy skót brigád ellen - amikor nekünk is kellene dominálnunk - mire megyünk majd. Ha ezt megoldják Szoboszlaiék, az egyenes kieséses szakaszban mentálisan sokkal erősebb lehet a válogatott, mint a rajtnál. Egy biztos, az elmúlt évek eredményei és a válogatott produkciói alapján senki sem mehet ellenünk biztosra" - tette hozzá.

Egedi tizenhárom éve él Barcelonában. Elmondása szerint Spanyolország második legnépesebb városában nem lehet spanyol válogatott mezbe öltözött embereket látni.

"Nekünk magyaroknak ez rendkívül furcsa lehet, hiszen, ha például odahaza választás elé állítanánk a szurkolókat, hogy a Ferencváros megnyeri a Bajnokok Ligáját, vagy a válogatott Európa-bajnok lesz, gondolkodás nélkül mindenki az utóbbira szavazna. Itt, ha az lenne a kérdés, minek örülnél jobban: a spanyol válogatott elhódítja az Európa-bajnoki serleget, vagy a Barca jövőre bajnok lesz, akkor a katalánok az utóbbira voksolnának, annak ellenére, hogy katalán futballisták is játszanak Luis de la Fuente csapatában. Ettől függetlenül úgy tapasztalom, hogy csalódásként élnék meg, ha nem nyerne legalább érmet a válogatottjuk Németországban" - árulta el.

A magyar válogatott szombaton (ma) 15 órától Kölnben a svájciakkal találkozik a németországi kontinenstorna csoportkörében, majd jövő szerdán a házigazda németekkel, vasárnap pedig Skóciával játszik Stuttgartban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!