Evezős Eb és kvalifikáció - Elmaradtak a magyarok az előzetes elvárásoktól

Sport, 2024.04.30

A hazai szövetség (MESZ) előzetesen két érmet és egy kvótát remélt a vasárnap véget ért szegedi evezős Európa-bajnokságtól, illetve olimpiai és parakvalifikációs regattától, amelyen végül egy dobogós helyezéssel és kvóta nélkül zártak a magyarok.  

Lőrincz Attila szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta, hogy a két részre osztott válogatottból a kvalifikációs csapatban leginkább az egypárevezősöknél reménykedtek kvótaszerzésben. Ezeket a számokat tekintve Pétervári-Molnár Bendegúz ugyan bejutott az A döntőbe, de ötödik helyével nem tudta biztosítani helyét a nyári játékokra - az erős ellenszél és a kedvezőtlen pályabeosztás is nagyban befolyásolta -, míg a nőknél Gadányi Zoltánának nem sikerült bekerülnie a legjobb hat közé, így végül kvóta nélkül a hetedik helyen zárt.

A könnyűsúlyú egységeknél a Szili Dorina, Bene Dorottya páros a döntőben jól kezdett, majd féltávnál az egyikük rosszul lett a hajóban és ugyan végigevezték a távot, de érdemben már nem tudtak beleszólni a kvótaszerzésbe. A nőknél és a férfiaknál is próbálták felmérni, hogy a két új magyar könnyűsúlyú egység hol tart a nemzetközi mezőnyben, ezt pedig a szakmai stábnak a verseny után kell kiértékelnie - mondta a kapitány.

A kontinensbajnokságon indulók közül a Simon Béla, Juhász Adrián párosnak a szegedi Eb volt idén az első nemzetközi megmérettetése, a felkészülése középpontjában a három hét múlva sorra kerülő luzerni világkvalifikációs verseny áll. Rajtuk kívül az Eb-győztes, világbajnoki ezüstérmes Szabó Bence, Furkó Kálmán könnyűsúlyú kettes és a kétszeres Európa-bajnok Galambos Péter tartozott a tapasztaltabb versenyzők közé. Előbbi - a három hajót számláló mezőnyben - ezüstéremmel zárt, ezzel megszerezte az egyetlen magyar dobogós helyezért, míg Galambos negyedik lett.

"Vannak olyan fiatalok, akiket azért indítottunk el, hogy ők is és mi is felmérjük, hol tartanak, tőlük irreális lett volna többet elvárni a tapasztalatszerzésnél. Nekik jó lehetőség volt a hazai pálya a bemutatkozásra, de ebbe a mezőnybe még bele kell érniük, ami több év munkája" - mondta Lőrincz Attila, majd hozzátette: nagyon örült a Szabó, Furkó könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes második helyének. Azt viszont sajnálta, hogy Galambos könnyűsúlyú egypárban lecsúszott a dobogóról.

"Minőségi versenyt láthattunk, és most éppen Peti csúszott le az éremről, de nagyon jó teljesítményt nyújtott és szégyenkezni valója egyáltalán nincs" - mondta a szakember az MTK 37 éves evezőséről, aki a döntő után egyből sietett a szülőszobára a feleségéhez, mivel vasárnap megszületett első gyermekük.

A következő három hetet elemzéssel kezdi a kapitány, ez a alapján terjeszti majd elő a magyar csapatot a május 19-21-én Luzernben sorra kerülő olimpiai világkvalifikációra - az együttes végleges összetételéről az elnökség dönt majd. Az egypárevezősökkel kapcsolatban elárulta, mindkét magyarnak várhatóan szlovén riválisát kell majd felülmúlnia a párizsi részvételért. Mint mondta, reméli, hogy Gadányi Luzernben ki tudja majd hozni magából a maximumot, Pétervári-Molnár Bendegúz pedig kicsivel szerencsésebb időjárási körülmények között ki tudja használni a lehetőséget és ott lehet a harmadik olimpiáján.

A párizsi játékokat megelőző egyik legfontosabb sportági eseményre 35 ország 540 sportolója érkezett a múlt héten Szegedre, kilenc magyar egység az Eb-érmekért, öt pedig a párizsi kvótáért szállt vízre. Magyarország legutóbb 54 éve rendezett felnőtt evezős Eb-t, akkor a tatai Öreg-tó adott otthont a nők küzdelmének.

A verseny után Cseh Ottó, a Magyar Evezős Szövetség elnöke elmondta, hogy nagyon pozitív visszajelzéseket kaptak a versenyszervezéssel kapcsolatban és úgy fogalmazott: "Szeged felkerült a nemzetközi versenyek térképére".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!