Fedett pályás atlétikai vb - Scheidler: a hazai sporttörténelem egy vastag betűs fejezetét írták most az atléták

Sport, 2024.03.04

Scheidler Géza, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) sportszakmai igazgatója szerint a magyar sprinterek áttörést értek el a vasárnap véget ért glasgow-i fedett pályás világbajnokságon.  

"A hazai sporttörténelem egy vastag betűs fejezetét írták most az atléták. Ha abból indulok ki, hogy most 650 ember indult ezen a fedett vb-n és ennek körülbelül háromszorosa volt tavaly a szabadtéri vb-n, akkor a tíz kijutott versenyzőnk arányos, de nem szabad elfelejteni, hogy itt nincsenek a hosszú dobások, amibe hagyományosan nagyon jók szoktunk lenni, illetve a gyaloglás és az utcai futószámok sem" - kezdte értékelését az MTI-nek Scheidler Géza. Kiemelte, hogy a tízfős csapatból öten sprinterek voltak Glasgowban, ez pedig hatalmas áttörést jelent a magyar atlétáknak.

"Ötből négy versenyzőnek a döntőbe jutásért szurkolhattunk, és ebből ketten be is jutottak olyan számokban, amelyekben eddig még nem volt magyar atléta a fináléban. Ez a sprint szakágnak egy kimagasló teljesítménye, mert tudjuk, hogy ezek a Földön az egyik legnagyobb létszámban űzött atlétikai versenyszámok" - hangsúlyozta a sportvezető, aki megjegyezte, egy-egy versenyszámban 14-15 ezres indulószámot tart nyilván a nemzetközi szövetség.

Kiemelte Molnár Attila és Kozák Luca szereplését, előbbi az elődöntőben 46.08 mp-ces országos csúcsot futott 400 méteren, majd a döntőben ötödikként zárt, utóbbi pedig "egy félelmetesen erős" mezőnyben tudta beverekedni magát a fináléba 60 gáton, ahol nyolcadik lett. Mellette Kerekes Gréta szintén a döntőért futhatott.

Scheidler Géza szerint a középtávfutók közepesen szerepeltek, nem sikerült olyan jól a téli szezonjuk, és nagyjából az egyéni legjobbjuk környékén teljesítettek. A többpróbázó Szűcs Szabinának pedig már azért is sok versenyen kellett részt vennie, hogy kijusson Skóciába, ami a sportszakmai igazgató szerint egy kissé felőrölte, és bár kisebb sérüléssel, de remek sportemberként versenyzett, számára fontos volt, hogy tapasztalatot szerezzen a felnőtt mezőnyben.

"Talán már rutinosabban áll oda akár reményeink szerint egy Európa-bajnokságon és meglátjuk, mit hoz neki még ez az év az olimpia szempontjából" - fogalmazott az első felnőtt világversenyén résztvevő, végül tizedik Szűccsel kapcsolatban. A távolugrókról viszont elmondta, elgondolkodtató, hogy Lesti Diána és Bánhidi-Farkas Petra ismét nem tudott az egyéni legjobbjához közel teljesíteni, amivel a nyolcfős döntőben is előkelő helyen végezhettek volna, de a potenciál bennük is megvan.

Scheidler arra is felhívta a figyelmet, hogy tavaly megszűnt a Budapest 2023 Zsivotzky Gyula Program, amely nagy lendületet adott a sportág hazai fejlődésének és az elmúlt három év alatt sikerült megalkotni azt a receptet, amivel több szakágban és több versenyszámban is versenyképesek lehetnek a magyar atléták. Az ilyen jellegű többletforrás ugyan megszűnt, de jelezte, próbálják átmenteni a tudást és a tapasztalatot. Emellett a MASZ nagyon várja, hogy a Nemzeti Atlétikai Központ által nyújtott lehetőségeket mikor tudja majd igénybe venni és milyen feltételrendszer mellett tudnak a versenyzők ebből profitálni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!