Férfi kézilabda Eb - Egyszerre csalódott és boldog a szövetségi kapitány

Sport, 2020.01.22

Gulyás István szövetségi kapitány egyszerre érez csalódottságot és boldogságot az után, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott a Portugáliával szembeni nyolcgólos vereség miatt a középdöntőt követően búcsúzott az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságtól.

"Nem találok jobb szót: elfogytunk, a végére elfáradtunk. Szita Zoltán kiválásával beszűkültek a lehetőségeink, illetve a második félidő közepén Sipos Adrián is kapott egy rúgást, akkor még nehezebb helyzetbe kerültünk" - kezdte értékelését a 34-26-ra elveszített szerdai, malmői találkozó után az edző.

A balátlövő Szita Zoltánnak az első félidő végén belenyúltak a szemébe, őt az ápolás után le kellett cserélni, és mivel nem volt tökéletes a látása, a folytatásban már nem térhetett vissza a pályára.

Gulyás hangsúlyozta, játékosai tisztességgel küzdöttek, és ezúttal is mindent megtettek. A második felvonásban próbáltak az utolsó szalmaszálba kapaszkodni, és tartani a négygólos hátrányt, de nem jártak sikerrel.

"Olyasmibe nem akartuk belehajszolni a játékosokat, ami sérülésveszélyes. Kimondottan örülök, hogy egészségesen tudjuk visszaadni őket a klubjaiknak, hiszen hét embert próbáló meccset játszottak" - magyarázta a kapitány.

A magyar válogatott Oroszország és Izland legyőzése, illetve az olimpiai és világbajnok Dánia elleni döntetlen után csoportgyőztesként, a maximális két ponttal jutott a középdöntőbe, ahol legyőzte Szlovéniát, és kikapott a legutóbbi két világbajnokságon egyformán ezüstérmes Norvégiától, valamint Svédországtól és Portugáliától, így nem szerepelhet a stockholmi döntő hétvégén. A magyarok csak akkor vehetnek részt az áprilisi olimpiai selejtezőtornák egyikén, ha a hetedik helyen zárják a kontinensviadalt, és Szlovénia aranyérmes lesz.

"Egyetlen könnyű meccs sem jutott nekünk, mind a hét találkozónk kiélezett volt, és ezeknek a nagy részét nyolc-kilenc emberrel játszottuk. Tiszteletre méltó és megsüvegelendő a játékosok teljesítménye" - vélekedett Gulyás.

A svédek elleni mérkőzés kedden 22 órakor ért véget, és 18 órával később máris kezdődött a rendkívül fontos találkozó a portugálok ellen. A szövetségi kapitány elárulta, mindenki tudta, hogy a játékosok az erejük végén járnak, de próbálták tartani a lelket a csapatban.

A portugálok az első félidőben kapus nélkül támadtak, vagyis létszámfölényt alakítottak ki a magyar kapu előtt. Gulyás rávilágított, hogy a Bajnokok Ligája-résztvevő FC Porto együttese - amelyre a válogatott épül - egész meccseket is képes kiválóan lejátszani ezzel a taktikai elemmel.

"Volt egy-egy labdaszerzésünk, de vagy visszapattant hozzájuk, vagy bizonytalanság miatt nem indultunk el az üres kapura. Próbáltunk két-háromféle variációt, de nem volt elég időnk felkészülni" - fűzte hozzá.

A kapitány szerint ellenfelük ezúttal nagyobb önbizalommal alkalmazta a hét a hat elleni játékot, mint kedden Szlovénia ellen, ott a végjátékban többször is belehibázott.

"Nem gondolom, hogy ezen múlt a mérkőzés, inkább a második félidőben nyílt ki az olló" - tette hozzá.

Gulyás bevallotta csalódottságot is érez, mert nagyon sok lehetőségük volt a még jobb szereplésre.

"Fel sem tudom sorolni, milyen előnyökkel járt volna, ha ma nyer a csapat. Ha viszont reálisan nézem, akkor azt mondom, boldogok lehetünk, mert sok örömöt és boldogságot szereztek ezek a srácok" - nyilatkozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!