Férfi kézilabda Eb - Imre Bencének a labdaszerzések többet érnek a góloknál

Sport, 2024.01.17

Az Európa-bajnokságon szereplő magyar férfi kézilabda-válogatott jobbszélsője, Imre Bence számára a labdaszerzései többet érnek, mint a góljai.

Férfi kézilabda Eb - Interjú Imre Bencével A magyarok pénteken Montenegró ellen 26-24-re, vasárnap Szerbia ellen 28-27-re nyertek, kedden pedig 33-25-re verték Izlandot, vagyis ez az első kontinenstornájuk, amikor három sikerrel léptek tovább a csoportkörből. A Ferencváros 21 éves játékosa az első két müncheni meccsen nem volt keretben, a harmadikon viszont bravúros labdaszerzésekkel és négy góllal járult hozzá a sikerhez.

Szerda reggel az MTI-nek elmondta: a meccs előtti edzésen tudta meg, hogy pályára fog lépni. Ilyenkor általában a Himnusz alatt érez némi izgatottságot, de amikor felmegy a pályára, ez elmúlik. Felidézte, hogy az egész csapat lendületbe került a találkozó elején, ő is, ennek köszönhetően nem érezte magán, hogy túlizgulná a helyzetet.

"Ritkán nézem az ellenfelek arcát, de amikor Bajnokok Ligája-győzteseken, Bundesliga éljátékosokon, a világ legjobbjain azt látom, hogy próbálkoznak, akarnak, de erőlködnek és nem találják az ellenszert, az fantasztikus érzés" - mesélte.

Imre úgy fogalmazott: nagyon jó érzés volt a pályán lenni, jó volt ennyi ember, ennyi magyar szurkoló előtt játszani, hiszen majdnem telt ház volt. Több mint 10 ezren látták a helyszínen a meccset, ami a fiatal jobbszélső eddigi pályafutásában rekordnak számít. A legtöbb néző előtt tavaly júliusban játszott, amikor a magyar juniorválogatott elveszítette a korosztályos világbajnokság döntőjét a házigazda németekkel szemben Berlinben, de most Münchenben többen voltak a lelátókon.

"Fantasztikus este volt. A csapatunkon azt láttam, hogy önbizalommal telve játszott, mindenki örült a másik sikerének, szinte felrobbantunk minden sikeres védekezésnél, gólnál, védésnél, szerintem ez hozta meg a sikert" - magyarázta.

Hozzáfűzte, 75 kilójával nem ő a legkeményebb játékos, ezért tudta, hogy a gyorsaságával kell kitűnnie, ez inkább a visszafutásoknál volt különösen fontos és hasznos számára.

"Szerencsére hátulról oda tudtam nyúlni a labdákra, tudtam labdát szerezni, elütni labdákat. Ezek nekem többet érnek, mint a gólok, mert ezek olyan dolgok, amik nagyot lendíthetnek rajtam és a csapaton is" - szögezte le.

A világversenyen tapasztalatlanabb magyar kézilabdázók közül Palasics Kristóf, Bartucz László és Krakovszki Zsolt után Imre Bence is remekül "vizsgázott", meglátása szerint ez annak tudható be, hogy megkapják a bizalmat a csapattársaktól és a szakmai stábtól, illetve mind a húszan olyan karakterek, akik képesek mindent megtenni a pályán azért, hogy minél eredményesebbek legyenek, és ez a legfontosabb.

Hozzátette: mindenki jó formában érkezett a válogatotthoz, ami szakmailag nem elhanyagolható.

A jobbszélső vérbeli "sportcsaládban" nevelkedett, hiszen édesapja az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó Imre Géza, édesanyja pedig az Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó Kökény Beatrix.

"Beszéltem velük tegnap este. Büszkék voltak rám, nagyon jól estek a szavaik, de nem nagyon szerettem volna túlbeszélni, és ők sem, hiszen az Európa-bajnokságnak még nincs vége, még nem nyertünk semmit. Továbbjutottunk a csoportból, ez nagyon jó dolog, de van még négy nagyon komoly meccsünk, és lehet, hogy utána még kettő..." - vélekedett.

A magyarok a kölni középdöntő-csoportban - ahova a maximális két ponttal jutottak - csütörtökön 15.30-tól Ausztriával, szombaton 18 órától Horvátországgal, hétfőn 20.30-tól a házigazda Németországgal, majd jövő szerdán 18 órától az olimpiai címvédő Franciaországgal találkoznak. A csoportok első két helyezettje az elődöntőbe jut, a harmadikok pedig az ötödik helyért játszhatnak.

"Az osztrákok ellen is nagyon kemény meccsre számítok, nem véletlenül jutottak tovább a horvátok és a spanyolok csoportjából, ráadásul mindkettővel döntetlent játszottak" - jegyezte meg.

A magyar küldöttség szerdán (ma) vonattal utazik Münchenből Kölnbe, és csak csütörtök délelőtt edzhet a mérkőzéseknek otthont adó Lanxess Arénában.

Imre szerint az utazás és a kevés pihenés azért nem lehet kifogás, mert a többi csapatnak is utaznia kell, vagyis mindenkinek megnehezítették a dolgát ezzel.

"Profi játékosok vagyunk. Vannak, akik a Bundesligában, illetve a BL-ben szerepelnek, emiatt rengeteget utaznak, tehát hozzá vannak szokva. Nekünk fiataloknak pedig azért mindegy, mert így is, úgy is mindent meg fogunk tenni a pályán" - mondta.

A keddi mérkőzés tizedik percében a magyar védelem egyik oszlopát, Sipos Adriánt le kellett cserélni, mert összefejelt Ellidi Vidarssonnal, de hamarosan vissza tudott állni. Szerda délelőtt elmondta: a szájában keletkezett sebet össze kellett varrni, de reményei szerint pályára léphet az osztrákok ellen.
(MTI)

Galériánk

Férfi kézilabda Eb - Interjú Imre Bencével Férfi kézilabda Eb - Interjú Imre Bencével
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!