Férfi kézilabda Eb - Játékvezetői műhiba történt a dán-svéd rangadón

Sport, 2024.01.20

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) elismerte, hogy játékvezetői műhiba történt a címvédő Svédország és a világbajnok Dánia pénteki rangadóján az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában.

Kézilabdák Kaotikus utolsó percet követően a hamburgi mérkőzést 28-27-re a dánok nyerték. Az EHF szombati közleménye felidézte, hogy 27 másodperccel a vége előtt a játékvezetők passzív játékot jeleztek, a svédek szabálytalansága és a dánok szabaddobása után utóbbiak Magnus Landin révén gólt szereztek. Ezzel 29-27-re alakult volna az állás, de a bírók 59:57-nél a videoismétlés segítségével ellenőrizték, nem passzolt-e a megengedettnél többet a világbajnoki címvédő a találat előtt. A túl sok passz miatt érvénytelenítették a gólt, és a játékvezetők, illetve a zsűriasztalnál ülő hivatalos személyek ezután követték el a hibát, mivel visszaállították az órát 59:43-ra, amikor az utolsó dán passz történt.

Az EHF leszögezte, hogy ez műhiba volt, mivel a nemzetközi szövetség játékszabályai szerint az időmérőt csak annak hibája, vagy az eredményjelző meghibásodása esetén lehet korrigálni.

A dán gólt érvénytelenítő döntés után a mérkőzést a svédek szabaddobásával kellett volna folytatni 59:57-nél. A 28-27-es végeredményt viszont a műhiba nem befolyásolja, mert a meccs után a svédek nem nyújtottak be óvást.

Nem a pénteki volt az első bírói tévedés a németországi Európa-bajnokságon, ugyanis a Dánia-Portugália csoportmérkőzés 22. percében a portugálok úgy szereztek gólt, hogy nyolc játékosuk volt a pályán. Az EHF szerint a játékvezetők és a zsűritagok műhibát követtek el, mivel élniük kellett volna a videoismétlés megtekintésének lehetőségével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!