Férfi kézilabda Eb - Nagy László: minden játékosunk a tudása maximumához közel kézilabdázott

Sport, 2024.01.26

Nagy László, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagja szerint a magyar férfiválogatott minden játékosa a tudása maximumához közel teljesített a németországi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon, amelyen ötödikek lettek.

"Ha valaki azt mondja a torna előtt, hogy ötödikek leszünk, lehet, hogy kinevettem volna, mert irreálisnak tűnt. Végtelenül boldog vagyok és büszke a csapatra" - nyilatkozta az MTI-nek pénteken Kölnben a játékosként 209-szeres válogatott Nagy.

A nemzeti csapat két évvel ezelőtt, a legutóbbi kontinenstornán története legrosszabb eredményét produkálva 15. lett, ezúttal viszont fennállása legjobbját elérve végzett az ötödik helyen.

Nagy László úgy fogalmazott: ha kivesszük a két évvel ezelőtti, részben hazai rendezésű Európa-bajnokság leszereplését, a csapat 2019 óta - amióta José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány csatlakozott az edzői stábhoz - fejlődést mutat, és bízik benne, hogy ez így lesz továbbra is.

"Minden játékosunk a tudása maximumához közel kézilabdázott, de bízom benne, hogy a válogatott nem most érte el a csúcsteljesítményt. Minden egyéni teljesítménnyel elégedett vagyok, az pedig önmagáért beszél, hogy a csapat kollektíven mit produkált" - magyarázta.

A válogatott csapatvezetője szerint most minden játékosban tudatosult, mire képes, és reményei szerint innentől kezdve ez lesz a minimum a világversenyeken. Elárulta, a jó szereplésnek az a nemzetközi visszahangja, hogy nehéz feltörni a kemény magyar válogatott védelmét, támadásban pedig vannak jó kvalitású játékosok, akik nagy gólokra képesek, ebből kell majd előnyt kovácsolni a jövőben.

"Az a kölcsönös bizalom, ami a szakmai stáb és a játékosok között van, elengedhetetlen. Persze, a jó játék erre még nem garancia, de mindenképpen ezen az úton kell továbbmenni" - fűzte hozzá.

Nagy László rávilágított, hogy a keretben egyre inkább előtérbe kerülnek a fiatalok, ez óriási lehetőség volt számukra, és mindenki meghálálta a szövetségi kapitány bizalmát, mert tudott bizonyítani.

A magyarok - akiknek a célja az első tíz közé kerülés volt - eddigi legjobb eredménye az 1998-as kontinenstornán elért hatodik hely volt. Idén először jutottak tovább százszázalékos teljesítménnyel a csoportkörből, első alkalommal nyertek legalább négy mérkőzést egy Európa-bajnokságon, először léptek tovább a középdöntőből és 2008 után először zárták pozitív mérleggel - öt győzelem, három vereség - az Eb-t.

A kapusok közül Bartucz László nyolc mérkőzésen harminc, Palasics Kristóf hat találkozón 26, Andó Arián két meccsen 23 százalékos hatékonysággal védett.

A legeredményesebb játékos Bánhidi Bence volt, aki 43 lövésből 32 gólt szerzett. Lékai Máté 54-ből 29-szer volt eredményes, Ancsin Gábor pedig 48-ból 24-szer talált be. A legpontosabban Rosta Miklós célzott, aki 27 lövésből 23 gólt lőtt.

A legtöbb időt, 313 percet Bóka Bendegúz töltötte a pályán, őt Imre Bence és Bánhidi Bence követi egyformán 256 perccel. Krakovszki Bence és Szöllősi Szabolcs egyszer sem lépett pályára. A csapat Achilles-sarkát a büntetők jelentették, ugyanis 29 hétméteresből mindössze 18-ból lett gól.


A magyar válogatott eredményei:

csoportkör, C csoport (München):

-------------------------------
Január 12.: Magyarország-Montenegró 26-24 (14-14)
Január 14.: Magyarország-Szerbia 28-27 (14-13)
Január 16.: Magyarország-Izland 33-25 (15-13)

A végeredmény: 1. (és továbbjutott) Magyarország 6 pont, 2. (és továbbjutott) Izland 3, 3. Montenegró 2, 4. Szerbia 1


középdöntő, I. csoport (Köln):

-----------------------------
január 18.: Ausztria-Magyarország 30-29 (17-17)
január 20.: Magyarország-Horvátország 29-26 (14-13)
január 22.: Németország-Magyarország 35-28 (18-17)
január 24.: Franciaország-Magyarország 35-32 (20-18)

A végeredmény: 1. Franciaország 10 pont, 2. Németország 7, 3. Magyarország 4, 4. Ausztria 4, 5. Izland 4, 6. Horvátország 3

Pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmények rangsoroltak.


az 5. helyért (Köln):

--------------------
január 26.: Magyarország-Szlovénia 23-22 (12-13)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!