Férfi kézilabda Eb - Rosta Miklós élete legemlékezetesebb napjain van túl

Sport, 2024.01.23

A beálló Rosta Miklós élete legemlékezetesebb napjain van túl, hiszen vasárnap Szegedre utazott, ahol hétfőn megszületett a fia, majd visszatért az Európa-bajnokságon szereplő magyar férfi kézilabda-válogatotthoz, és este mind a hat lövését gólra váltotta a házigazda Németország elleni középdöntős mérkőzésen.

Férfi kézilabda Eb - Interjú Rosta Miklóssal A Dinamo Bucuresti játékosa kedden az MTI-nek elmondta, az elmúlt napokban már várta a hívást, mert tudta, hogy bármikor sor kerülhet a szülésre, és ez a meccseken is foglalkoztatta, de szombaton Horvátország ellen nem ezért nem lépett pályára.

"A kapitány akkor úgy döntött, hogy nem tesz fel a pályára. Nekem ezzel semmi problémám nincs, ő a kapitány, ez az ő döntése. Szerintem nem akarta megbontani azt az összhangot, ami volt a többiek között" - nyilatkozta.

Hozzátette, a horvátok elleni meccsen nagyon jól működött a támadójáték, Bánhidi Bencét nagyon sokszor megtalálták a társak, büntetőket harcolt ki, gólokat lőtt, a védekezésnek is fontos tagja volt, tehát ismét a válogatott alappillére volt. Rosta hangsúlyozta, neki mindegy, hogy hatvan percet játszik-e, vagy nullát, a lényeg, hogy nyerjen a válogatott.

A müncheni csoportkörből százszázalékos teljesítménnyel továbbjutott magyarok a középdöntőben Ausztriától kikaptak, Horvátországot legyőzték - ezzel teljesítették célkitűzésüket, hiszen már biztosan a legjobb tíz között végeznek -, hétfő este 35-28-ra kikaptak a házigazda németektől, szerdán 18 órától pedig az olimpiai címvédő franciákkal találkoznak. A legjobb négy közé akkor jutnak be, ha nyernek a csoportgyőztesként elődöntős franciák ellen, emellett a németek kikapnak a horvátoktól és az osztrákok sem diadalmaskodnak az izlandiak felett.

A vasárnap és hétfőn történtekről Rosta azt mondta, egy nagyon hosszú, eseménydús és élményekkel teli nap volt, a legemlékezetesebb nap az életében.

"Felbecsülhetetlen és elmondhatatlan érzés, hogy megszületett a gyerekem. Ezt már csak a németek legyőzésével lehetett volna megspékelni, de így is fantasztikus hangulatban játszhattunk, tényleg felejthetetlen élmény volt" - vélekedett.

Az első félidőben szinte végig kevés hibával, jó összpontosítással, jól játszott a csapat, és bár az utolsó néhány percet elrontotta, a szünetben még csak egygólos hátrányban volt.

"Úgy éreztük, hogy az első félidőben ott voltunk rajtuk, tapadtunk rájuk, sokáig vezettünk is. A másodikban sajnos Andreas Wolff remekül védett. A második félidő alapján úgy éreztük, hogy ha játszottunk volna még két órán keresztül, akkor sem érjük utol őket" - magyarázta.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a franciák a legerősebb összeállításban játszanak-e szerdán, hiszen már biztos a csoportelsőségük, és talán tartalékolni akarnak a címvédő svédek elleni, pénteki elődöntőre. A beálló ennek kapcsán megjegyezte, következő ellenfelük az eddigi mérkőzéseken nagyjából elosztotta posztonként a játékidőt, nagyon közel vannak egymáshoz a játékpercek minden embernél, és nem gondolja, hogy ezen változtatni fognak.

Megjegyezte: a franciák stílusa szerinte senkinek sem fekszik, mert a világ egyik legjobb válogatottjáról van szó, de a 2021-es világbajnoki negyeddöntőből - amelyet csak hosszabbításban veszítettek el a magyarok - erőt meríthetnek, illetve figyelembe lehet venni azt is, hogy a svájciak döntetlent játszottak az olimpiai címvédővel a csoportkörben.

"Nyilván tudjuk, hogy a franciák még csak a bemelegítésüket tartják a világversenyek csoportkörében, de azért láttuk, hogy meg lehet őket fogni, és ha mindent beleadunk, akkor lehet esélyünk" - hangsúlyozta.

Rosta közölte, szeretnének jól játszani, az igazi arcukat mutatni, lehetőleg győzelemmel zárni a mérkőzést, és bízik benne, hogy a csoport másik két hátralévő találkozója úgy alakul, hogy nem a szerdai lesz az utolsó meccsük, vagyis legalább az ötödik helyért játszhatnak pénteken, vagy akár bejutnak az elődöntőbe.

"Ehhez nyilván nagyon sok mindennek össze kell jönnie, de ami a legfontosabb, hogy saját magunkra összpontosítsunk, és ne arra, hogy mások mit játszanak, hanem hogy a mi meccsünkön csináljuk a dolgunkat, és jó játékkal jó meccset játsszunk" - nyilatkozta Rosta.

Az Európa-bajnokság győztese - illetve a kvótával még nem rendelkező legjobb csapat - kijut a nyári, párizsi olimpiára. A következő két legjobb együttes, amely még nem kvalifikált az ötkarikás játékokra vagy selejtezőtornára, részt vehet a márciusi selejtezőn, amelyen a magyar csapat már korábban biztosította helyét.
(MTI)

Galériánk

Férfi kézilabda Eb - Interjú Rosta Miklóssal Férfi kézilabda Eb - Interjú Rosta Miklóssal
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!